Forhistorisk Mad er en personlig blog, som jeg oprettede henblik på at formidle viden og skabe interesse for forhistoriens madvaner i især Danmark og Nordeuropa – men dog ikke begrænset hertil. Jeg deler opskrifter, tanker, boganmeldelser og mine og andres forsøg med forhistorisk mad.
Forhistorisk Mad omhandler mange aspekter af hvad man spiste før historisk tid (i Danmark ofte defineret som før middelalderen). Der sniger sig dog historisk viden ind hist og her – det kan jo næsten ikke undgåes.
arkæologi, historie, madlavning
Udover at forhistorien unægtelig hænger sammen med arkæologien, er jeg også uddannet arkæolog. Via arkæologien kan vi lære mere om hvad man spiste i forhistorisk tid – fund af madrelaterede genstande, madrester og råvarer kan fortælle meget om, hvad man spiste. Dertil har vi fund af nogle få, egentlige retter samt bagværk. Denne viden anvendes i mine eksperimenter med at tilberede forhistorisk mad i moderne tid.
Historie kommer ind i billedet, da det er fra historisk tid vi kender mange tidlige, nedskrevne opskrifter. Mange retter findes i gamle historiske kogebøger, ligesom der findes afbildninger af madlavning og retter både fra historisk tid. Fra det gamle Rom, Grækenland og Egypten kendes også egentlige opskrifter og retter.
Madlavning er måske det vigtigste aspekt af Forhistorisk Mad. Som formidler af Danmarks oldtid har jeg erfaret at mad er en rigtig god indgang til læring om og forståelse af forhistorien. Det er spændende at læse om emnet – men det er mindst ligeså spændende at eksperimentere og tilberede retterne og på den måde smage på fortiden.
Jeg håber, at her er givet et godt overblik over, hvad Forhistorisk Mad handler om. Hold øje med bloggen hér, men selvfølgelig også med Forhistorisk Mad på Facebook, Instagram og Pinterest, hvor der løbende og ofte bliver delt links til artikler og andet godt. God fornøjelse!
venlig hilsen Kirstine, arkæolog, madelsker og formidler