Velkommen til Forhistorisk Mad

Velkommen til Forhistorisk Mad

Forhistorisk Mad er oprettet med henblik på at formidle viden og skabe interesse for forhistoriens madvaner i Nordeuropa og især i Danmark. Siden hér er samtidig det stabile website og tillæg til siden af samme navn på Facebook: Forhistorisk Mad

fireplace

Med siden søger jeg blandt andet at skabe et modstykke til bølgen af ‘stenalderkost’, som er meget populært at snakke om og skabe. Personligt mener jeg ikke at det er forkert at spise efter særlige principper eller at være inspireret af jægerstenalderens madvaner. Men moderne stenalderkost har ikke meget tilfælles med, hvad man virkelig spiste på vore breddegrader for 6000 år siden. Her på siden skal der derfor skrives  og formidles om ‘ægte’ forhistorisk mad og ikke et moderne forsøg på at efterligne madvanerne.

Forhistorisk Mad handler ikke kun om stenaldermad

Siden kommer derimod til at omhandle mange aspekter af hvad man spiste før historisk tid (i Danmark ofte defineret som før middelalderen) og også hvad man spiste i middelalderen. Jeg vil forsøge at definere nogle af de emner, denne blog skal omhandle. 

Arkæologi kommer til at være en stor del af Forhistorisk Mad. Jeg er uddannet arkæolog og har derfor en naturlig interesse i netop dette aspekt. Via arkæologien kan vi lære mere om fund af madrelaterede genstande og også fund af madrester, ingredienser og i visse tilfælde egentlige retter og bagværk.

Historiske kilder er et andet vigtigt aspekt af Forhistorisk Mad. Mange retter kan findes i gamle historiske kogebøger, ligesom der findes afbildninger af madlavning og retter både fra historisk tid, men også for eksempel fra det gamle Rom og Egypten.

Madlavning er selvfølgelig endnu et aspekt af Forhistorisk Mad og muligvis det vigtigste. For selvom det er interessant at læse om emnet er det mindst ligeså interessant at eksperimentere med og tilberede retterne og på den måde smage på fortiden. Som formidler af Danmarks oldtid har jeg ofte erfaret at mad er en rigtig god tilgang til læring om og forståelse af forhistorien.

Forhistorisk Mad spænder bredt tidsmæssigt

Stenalderen
Når vi tænker på stenaldermad tænker de fleste sandsynligvis på mad fra jægerstenalderen; dvs. før vi blev bønder, i bondestenalderen. Danmarks jægerstenalder varer fra cirka 12.800 til cirka 4000 f.Kr. Der kendes kun meget få, hvis nogle, kendte retter fra denne periode. Samtidig kender vi dog meget til dyre- og plantelivet i perioden, ligesom vi fra arkæologiske fund kender til madrester fra bopladserne – et godt eksempel herpå er de kendte køkkenmøddinger.

Jernalderen
Jeg har personligt et godt kendskab til jernaldermad, da jeg har arbejdet og lavet mad i jernalderlandsbyen i Sagnlandet Lejre. Danmarks jernalder krydser også med det vi opfatter som det gamle Rom, som bliver omtalt nedenfor. I Danmark varer perioden fra cirka 500 f.Kr. til 700 e.Kr. Igen kendes der kun få egentlige retter fra perioden, men der er et stort kendskab til dyrehold, planteliv og dyrkning af korn.

Vikingetiden
Rigtig mange har en stor interesse i vikingemad, da vikingetiden er blevet meget populær. Der findes efterhånden flere moderne kogebøger om vikingemad og vi kender også nogle få retter fra perioden. Dertil er der mange fund af redskaber m.m. til madlavning. Vikingetiden i Danmark varer fra 700-tallet indtil omkring 1050, hvor Danmarks middelalder begynder.

Middelalderen
Jo længere op i tid vi kommer, jo flere retter kender vi til. Der er også udgivet flere bøger om middelaldermad og der findes både afbildninger og skriftlige kilder om madlavningen i denne periode.

Det gamle Rom
Her er fund af køkkener, fra for eksempel Pompeii, ligesom man også har fundet madrester og kender til retter via romerske skriftlige kilder.

Det gamle Egypten
Fra Egypten er der også fund af køkkener, afbildinger af mad og madlavning og ligefrem figurer og madopskrifter.

I menuen øverst her på siden er også et link til mit board på Pinterest, som omhandler forhistorisk mad. Det hedder (Real) Prehistoric Food og det er man selvfølgelig også meget velkommen til at følge. Her gemmer jeg løbende pins og billeder som passer til emnet.

Jeg håber, at der hermed er givet et godt overblik over, hvad Forhistorisk Mad. Hold øje med bloggen hér men selvfølgelig også med Forhistorisk Mad på Facebook, hvor der løbende bliver delt links til artikler og andet godt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s