Ost

Der har været en larmende stilhed her på bloggen i lang tid. Men for at komme videre må der ske noget… Og hvad er der egentlig sket? Jeg har ikke fået tilberedt meget forhistorisk inspireret mad siden solhverv… og dog!

Jeg er blevet meget miljøskadet efter de mange somre jeg tilbragte som formidlingsmedarbejder i Sagnlandet Lejre. Her fik jeg blandt andet min interesse for ostefremstilling. ost Sammen med skoleklasserne producerede vi ost af kærnemælk og tykmælk, hvilket er relativt nemt. Men det måtte da kunne gøres mere spændende? Så i løbet af årene lærte jeg at lave ost på flere måder. Jeg lærte at fremstille ost både med tilsætning af syre samt med osteløbe.

Udstyret til ostefremstilling udstyret har de fleste. En si/dørslag samt et osteklæde (det kan være et gammelt tyndslidt viskestykke) har de fleste. Jeg bruger dog nu en ostefremstiller, som også er nem at bruge og fungerer på stort set samme måde. Princippet i at fremstille osten, som man kunne have gjort det for flere tusinde år siden, er også det samme.

Osten på billedet har jeg fremstillet af letmælk og æbleeddike.  I sidste uge lavede jeg en ost af sødmælk og citronsaft og ugen før var det sødmælk og kærnemælk jeg lavede en ost af. Det er jo nemt, hvis man alligevel har en mælk som er blevet for gammel, at få det til at række lidt længere. Ost er jo netop en måde at konservere mælken på. Mælk og æbleeddike mener jeg godt man kan argumentere for at anvende til ostefremstilling i fortiden. Æbler har vi haft og mon ikke man har kunnet fremstille æbleeddike eller noget der ligner? Det kan også lade sig gøre at fremstille eddike af mjød og det har jo altid været en foretrukken drik her i Skandinavien.

Det er meget simpelt at lave denne ost. En liter mælk bringes i kog og tages af bålet/kogepladen/microovnen. Eventuelt salt (mindst 1 skefuld, gerne havsalt/sydesalt) og eventult friskhakkede krydderurter tilsættes. Rør rundt så saltet opløses. Tilsæt derefter 20-30 ml eddike eller citronsaft. Det røres rundt og man lader blandingen være en halv times tid. Herefter hældes osten over i en si, eventuelt med et osteklæde eller et gammelt, tyndslidt viskestykke i. Lad så meget af vallen løbe fra, før man stiller sien med ost i, i køleskabet, for at lade det dryppe af mindst en time længere. Nu kan osten kommes i en beholder til opbevaring… eller spises med det samme! Denne opskrift giver en ost som rent faktisk er smørbar og virkelig lækker.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s