Gryderetter – og irsk stuvning

Gryderetter må være en af verdens ældste måder at lave mad på – i hvert fald næstefter  stegt kød og eventuelt grøntsager tilberedt over bål.

Lidt om gryderettens historie

img_20161221_173306
En dejlig portion irsk stuvning

Før vi havde keramik, som virkelig kunne tåle bålets varme, var der måske ikke helt så mange muligheder for at lave forskellig mad. Men keramikken kom til og med keramikken muligheden for at lave en hel og fyldig varm ret i en enkelt krukke. Grøntsager og kød og urter kunne nu kombineres nærmest uendeligt og skabe nye smage og spændende retter. I bund og grund består en sådan ret af en form for kød og ofte nogle kulhydratrige grøntager og eventuelt korn, som både giver ekstra smag og mæthed. Stuvningens eller gryderettens historie kan spores flere tusinde år tilbage, til for eksempel romeren Apicius. Han stod bag en af verdens ældste kendte kogebøger, hvori man også kan finde en romersk opskrift på pandekager m.m. Men stuvninger kendte man selvfølgelig også til i det gamle Romerrige. Man må sige, at en sådan ret om noget må være en form for forhistorisk mad, da man har anvendt den form for madlavning så længe.

En god gryderet er efterhånden næsten tradition her i huset, når det er vintersolhverv. Dagens stuvning er dog ikke så forhistorisk; måske nærmere blot ‘historisk’. Den står nemlig på irsk stuvning – og der skal kartofler i, som vi ikke havde i Europa før omkring renæssancens begyndelse. Først senere blev kartoflen hverdagsspise i Danmark. I Irland var kartoflen dog udbredt og anvendt meget, før den var det herhjemme.

Jeg laver min irske stuvning så simpelt jeg kan. Mange af de opskrifter, man kan finde ved en søgning på Google, indeholder alt for mange ingredienser for min smag. Jeg opfatter irsk stuvning som noget, der engang har været fattigmands-spise, hvorfor jeg syntes den bør være så enkel som muligt. Derudover er jeg næsten sikker på, at den irske stuvning, som jeg fik serveret på en pub i Irland for et par år tilbage, ikke var så kompliceret. Det er min irske stuvning heller ikke. Og det er også en nem ret, for når alle ingredienser har mødt hinanden i gryden, skal retten mere eller mindre passe sig selv, til den er færdig.

Irsk stuvning a-la Forhistorisk Mad (2-3 personer)

img_20161221_155906
Alle ingredienser har mødt hinanden i gryden

250 g. lammekød i tern
400 g. kartofler
200 g. gulerødder
1 løg
2-3 fed hvidløg
½ liter vand/bouillon
1 laurbærblad
Timian, friskkværnet peber og salt
Friskhakket persille
Smør

Smelt en mængde smør efter behag (jeg anvendte ca. en spiseskefuld) i en tykbundet gryde og brun lammekøddet heri. Mens det bruner, skæres skrællede kartofler og gulerødder i grove tern. Det samme med løg og hvidløg. Kværn salt og peber over kødet og tilsæt de resterende krydderier og grøntsager efterhånden som de er skåret i tern. Endelig hældes vand eller bouillon over. Bring retten i kog, læg låg på og skru ned, så den blot simrer. Retten skal nu koge 1½ times tid. Rør i den engang imellem. En halv times tid før servering tilsættes en friskhakket persille efter smag. Hvis man ønsker en tykkere gryderet, kan man mose nogle (men ikke alle) kartofler i retten for at jævne den. Før servering smages retten til med salt og evt. lidt sukker. Jeg serverede retten med mit nyligt bagte surdejsbrød til. Det smagte så godt, at selv datteren på 3½ måtte have en portion til.

Glædeligt vintersolhverv og god jul.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s