Kyllingestuvning

Jeg elsker sommer og varme! Men efterårets og vinterens retter er nu noget særligt og derfor glæder jeg mig til at tilberede varme retter som luner både krop og sjæl. Det er blevet årstid for blandt andet suppe og stuvninger – og i dag har vi fået kyllingestuvning til aftensmad.

imag0361

Kyllingestuvning er en ret, jeg lærte at kende i jernalderlandsbyen i Sagnlandet Lejre. Den blev ofte tilberedt i forbindelse med en jernaldergourmet-middag og man anvendte selvfølgelig så vidt muligt råvarer, som ligner dem der var tilgængelige i jernalderen. Opskriften på dagens stuvning er baseret på jernalder-kyllingestuvningen, men da jeg valgte at komme pastinakker i, har den måske mere at gøre med middelalder end jernalder; i hvert fald på vore breddegrader. Sydpå, i Romerriget for eksempel, har man anvendt både pastinak og gulerødder i madlavningen i flere årtusinder. Her nordpå er disse rodfrugter dog først kendt fra middelalderen. Man har sandsynligvis også anvendt rodfrugter i jernalderens madlavning, for eksempel majroer eller lignende.

Jeg vil i øvrigt nævne, at opskrifterne her på siden selvfølgelig altid kan fortolkes. Selv bruger jeg oftest kogebøger og andres opskrifter som inspiration. Tit er det kun første gang jeg laver retten, at jeg følger den til punkt og prikke. Derefter kan man jo modificere retten til ens egne smagsløg og idéer.

Kyllingesuppestuvning

1 hel kylling
Svampe eller champignon (150-200 g)
Løg i tern (50-100 g)
3-4 pastinakker skåret i mundrette stykker (2-300 g)
2½ dl korn – jeg brugte en rest perlespelt samt knækkede hvedekerner
Vand til at dække kyllingen
1 dl fløde
Salt
Friske urter

Start med at placere kyllingen i en stor gryde eller krukke og dæk den i hvert fald 2/3 med vand. Sæt gryden over varmen eller ved bålet og begynd på fyldet. Ingredienserne hakkes og skæres og tilsættes efterhånden som de er klar. Tilsæt også kornene og urterne. Da jeg ikke havde tid til at gå ud og samle urter, blev det lidt blandet fra haven; timian, persille, purløg og mynte. Lad nu stuvningen koge under låg, indtil kyllingen er helt mør og falder fra hinanden – mindst en time. Fisk kyllingen op af gryden og lad den køle lidt af i et fad, før kødet pilles af skroget og i mundrette stykker. Imens kan man jo passende tilsætte en god omgang fløde til retten, som lige skal koge en halv time mere. Kom det afpillede kød tilbage i gryden og lad det koge op igen. Smag til med salt, jævn eventuelt retten med mel, hvis nødvendigt, og servér.imag0368

… og nej hvor smagte det lækkert!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s