Del 3. Færdigt surdejsbrød med øl

Surdejen Finn blev i fredags til et interessant surdejsbrød. Her er historien om resultatet og de tanker der fulgte med.

img_20161216_145451
Et lækkert ølbrød med en lidt stor diameter

Som det måske kan ses på billedet, blev brødet lidt fladt – og jeg ved godt hvorfor. Da jeg vendte brødet ud af hævekurven på bradepanden, hang det lidt fast i hævekurven og endte med at falde lidt tungt ned. Brødet tabte altså pusten/luften og da jeg havde en aftale senere samme dag, havde jeg ikke tid til at lade brødet efterhæve, før det skulle i ovnen. Jeg penslede brødet med øl og det kom i ovnen ved først 250 grader, som efter 10 minutter blev skruet ned til 200 grader. Det hævede ikke meget i ovnen og resultatet ses ovenfor og herunder. Den mærkelige “næse” brødet har, skyldes den del der hang fast i hævekurven.

img_20161216_154540
Sådan så brødet ud indvendigt

Men det smagte godt! Selve brødet blev ret mørkt i farven, i betragtning af at jeg kun havde anvendt hvedemel. Jeg tænker det er øllets skyld, som også gav det en let maltet smag, der faktisk var ret lækker i et brød. I dag er jeg gået igang med at bage et nyt brød, næsten magen til, men denne gang skal det have lov at efterhæve. Det bliver dog med en anden øl, da den resterende øl i fredags forsvandt, da kæresten kom hjem fra arbejde. Det brød jeg nu er igang med, bliver med en Royal X-mas øl (med hvid etiket). Jeg glæder mig til at finde ud af, om det smager anderledes – det dufter i hvert fald noget anderledes allerede.

Øl og brød hænger for mig lidt sammen. For man kan jo diskutere, om det var øllet eller det hævede brød, der blev ‘opfundet’ først? For at kunne bage brød, som ikke er fladbrød, skal man jo bruge surdej eller gær – og i oldtiden er de første gærceller sikkert opstået på samme måde, som jeg lavede surdejen Finn. Vand og mel har stået sammen i noget tid og har opfanget gærceller og mikrober fra luften, som har gjort blandingen levende. Hvad brugte man mon denne levende blanding til, da man først opdagede den? Allerede dengang vidste man helt sikkert, at man kan fremstille gærede drikke. Der er dem, som funderer over, om den hurtige opståen af bondesamfund og bondestenalder med dyrkede marker, opstod… fordi man ville brygge øl. Brød er godt og mætter godt og betydeligt mere end brød som ikke er hævet, men mon ikke stenalderfolket var ligeså glade for fornemmelsen af alkohol, som vi er det i dag? img_20161216_145537Da de først fandt ud af, at man kunne bruge korn til at brygge øl med, blev det sandsynligvis meget populært.

Det er da lige noget at fundere over, her ugen op til jul og helligdage med tid til øldrikning og indtagelse af større mængder mad… hvad kom først? Øllet eller brødet?

Der er i øvrigt kun 2 dage til vintersolhverv. Jeg har stadig ikke planlagt hvad vi skal have at spise, for at fejre højtiden. Måske man skulle lade sig inspirere af et af mine første indlæg her på bloggen? Læs om min solhvervsgryde a-la jernalder her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s