At drikke som en romer

Conditum Paradoxum er en overraskende krydret vin – eller, det siger navnet i hvert fald. Men hvordan tilbereder man romernes legendariske drik? Og smager den godt?

img_20170106_122121
Krydderierne til Conditum Paradoxum

Den gamle opskrift stammer fra den romerske gourmet Apicius’ kogebog og conditum paradoxum skulle betyde ‘overraskende krydret vin’. Conditum er navnet på en række forskellige vindrikke fra det gamle Rom, som er krydrede på en eller anden måde. Paradoxum defineres som noget, der er modsat eller noget andet end det, der er almindeligt kendt. Selve drikken er blevet sammenlignet med den moderne glögg, som vi jo indtager i rigelige mængder i december måned. Og dog er den anderledes – for der skal ikke rigelige mængder af honning i glögg og mængden af krydderier er der også skruet ned for. Faktisk er smagen en helt anden.

Den færdige drik vil jeg nok hellere sammenligne med en krydret mjød – men igen er det ikke helt det samme, da mjød jo er en gæret drik i sig selv, hvor conditum paradoxum er en færdig druevin tilsat ekstra sødme og smag. Opskriften jeg har anvendt, stammer fra bloggen Pass the Garum. Jeg har dog fordoblet opskriften, da jeg selvfølgelig også syntes kæresten min skulle have et glas.

Conditum Paradoxum – ca. ½ liter færdig drik

img_20170106_122519
Alle ingredienser er klar til processen

375 ml vin (jeg anvendte hvidvin)
300 g honning
2 tsk. hel sort peber
½ tsk. fennikelfrø
2 laurbærblade
lidt saffran
8 dadler

Kom honning og halvdelen af vinen i en gryde. Bring det i kog og lad det koge til honningen er helt opløst. Kog videre i et minuts tid ved lav varme. Væsken skummer en del, men det meste af skummet forsvinder, når drikken er nedkølet. Hvis man vil, kan man fjerne skummet. Jeg lod det dog være, da jeg ikke har læst noget om at det skulle skummes. Fjern nu gryden fra varmen, tilsæt krydderierne, rør lidt rundt og kom låg på. Lad drikken afkøle til stuetemperatur. Husk at lade krydderierne trække – drikken skal altså ikke afkøles på rekordtid, men må godt stå og bruge et par timer på det. Når drikken er afkølet, tilsættes resten af vinen. Si krydderierne fra og smag eventuelt til med vand og/eller mere vin. Serveres kold eller varm efter ønske. Jeg syntes drikken var fin som den var, så tilsatte hverken vand eller vin.

img_20170106_195534Jeg serverede min conditum paradoxum afkølet – hvilket var passende, da jeg tror sødmen fra honningen ville blive for meget, hvis drikken også var varm. Det var en spændende proces at tilberede og selvfølgelig smage den gamle, romerske drik – og den smagte godt. Det er bestemt ikke sidste gang, jeg tilbereder denne drik. Næste gang skal der dog skrues op for mængden af krydderier, da honningsmagen overdøver det andet en del.

Dadlerne, som har trukket i blandingen, smager i øvrigt også udemærket. Man kunne eventuelt hakke dem og tilsætte dem den færdige drik, ligesom man tilsætter rosiner og mandler til glögg.

Skål!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s