Tanker om madformidling

Sikke spændende det har været at læse folks synspunkter og tanker omkring madudvalget på visse vikinge- og middelaldermarkeder. Det lader til at være et emne, som trænger til mere opmærksomhed.

img_20170223_172815
Fladbrød med fyld og tilbehør er et forslag til en servering på et vikingemarked

Mad er et fantastisk middel til formidling af mange forskellige ting. Hvorfor? Fordi alle har en holdning til mad – alle har brug for mad og de fleste bliver nysgerrige, når de hører om mad, som er anderledes end det, de er vant til. Det er blandt andet derfor jeg holder så meget af formidling af historie og forhistorien ved hjælp af mad og det er derfor, jeg ville ønske, man anvendte det mere. De fleste, som beskæftiger sig med eller bare interesserer sig for tidligere tider i en eller anden grad, elsker at møde ligesindede og lære mere. Et marked, som er for folk med interesser indenfor vikingetid, middelaler og rollespil ville være et fantastisk sted at formidle vha. mad – da der kommer mange forskellige mennesker, som i forvejen må være bare en smule nysgerrige, når de nu betaler for indgangen.

Jeg ved selvfølgelig godt, at der er begrænsninger, når det kommer til servering af mad på markeder. Fødevarestyrelsen er helt bestemt inde over, ligesom arrangørerne og omkostningerne ved at forberede, tilberede og sælge mad også har noget at skulle have sagt. Derudover vil bodsholderne hver især selvfølgelig meget gerne sælge deres varer. Derfor handler det ikke altid så meget (men dog alligevel) om formidlingen af perioden; det handler om at formidle om den specifikke vare i håb om at få den solgt. Og alle bodsholderne er helt bestemt engagerede i netop deres vare. Jeg fik købt både mjød og et nyt bånd til min vikingekjole – og begge steder blev jeg mødt af meget entusiastiske og åbne bodsholdere, som hellere end gerne tog en sludder med kunderne. Det var faktisk sådan ved alle de boder jeg besøgte, om jeg så endte med at købe noget, eller ej. Stemningen er vigtig og stemningen var god.

Men… for der er jo et men. Stemningen kunne blive endnu bedre. For interessen i at se, snakke om og ikke mindst købe og spise for eksempel vikingemad, er der; det er der ingen tvivl om. Det handler bare om at finde ud af, hvordan det bedst og nemmest kan gøres.

Apropos mad til markeder

… og vikingemad og madformidling, har jeg, sammen med min bror, eksperimenteret med idéer til mad man kunne tilbyde på for eksempel et vikingemarked. Det er blevet til lidt forskellige idéer og retter, som der helt sikkert skal arbejdes videre på.

img_20170223_172429
Et veldækket bord med forskellige slags vikingeinspirerede retter

For eksempel har vi lavet posegrød, blandt andet inspireret af Brødrende Price’s Posegrød. Vi lavede det med byggryn, rodfrugter og tranebær i en pose af ostelærred, som blev bundet sammen og kogt i en god fond.

img_20170223_131654
Posegrød – netop pakket ud.

Grøden spises som tilbehør til andet mad – for eksempel til kogt og stegt svinekød, som vi gjorde det. Og med lidt ekstra toppings såsom tykmælksost og en dejlig, indkogt bærkompot var det lækkert. Vi fik også fladbrød, grønkålssalat og langtidsstegt kød fra ovnen. Når det bliver lidt varmere i vejret, rykker vi udenfor, så vi også kan få smagen af bål med i maden – for smagen og duften af bål gør også noget ved hele madoplevelsen. Der arbejdes altså på sagen med at finde gode retter, man kunne tilbyde på markeder. Vi har mange idéer i støbeskeen og dem kommer jeg helt sikkert til at skrive mere om. Indtil da vil jeg gå lidt mere i tænkeboksen.

God weekend!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s