Solhvervsmiddag med vildsvin og rødkål

Året går på hæld og solen vender – og som vanligt fik vi fejret dette med et lækkert måltid. I år til solhverv stod menuen på mjødmarineret vildsvin og hjemmelavet rødkål.

solhverv2017
Solopgang til vintersolhverv.

I forbindelse med arbejde har jeg ofte tilberedt vildsvin, men det har været over åben ild eller i en brændefyret oldtidsovn. I efteråret fik jeg dog anskaffet mig en fin nakkefilet af vildsvin og funderede længe over, hvad den skulle bruges til. Da solhverv nærmede sig, tænkte jeg, at nu skal det være!

Måske er det lidt en kliché, at sætte vildsvin sammen med mjød – det er jo sådan mange rigtig forestiller sig vikingemad, eller det er i hvert fald nemt at få tankerne ledt derhen. Ikke desto mindre elsker jeg mjødmarineret kød og har også før tilberedt mjødmarinerede svinekoteletter (det kan varmt anbefales!). Sådan et vildsvin fortjener dog lidt mere opmærksomhed og den skulle derfor have god kærlighed med masser af mjød og i lang tid. Til vildsvinet fik vi hjemmelavet rødkål, hvilket jeg aldrig har lavet før. Men én gang skal jo være en første, selv for retter jeg normalt ikke bryder mig om – og at tænke sig, jeg kunne lide min egen version af rødkål. Begge retter blev lidt på slump og herunder er hvad jeg gjorde med vildsvinet.

Vildsvin i mjød

Til marinaden anvendte jeg 2 dl. mjød. Jeg havde lidt chilimjød og havde også indkøbt en mild lagermjød – marinaden fik 1 dl. af hver slags. Dertil også en stor tsk groft havsalt, 3 knuste enebær, lidt løgpulver og kødsaften fra nakkefileten. 

vildsvin
Vildsvinet er brunet og marinaden er hældt – klar til ovnen.

Det hele blandes godt sammen. Herefter mødtes marinaden med nakkefileten – min vejede ca. 1 kilo. Jeg kom det hele i en plasticpose og satte det i en tallerken i køleskabet. Vendes et par gange og masseres mens den ligger i marinaden. Den kom til at ligge i marinaden i 17-18 timer før tilberedning.

Ved tilberedningen varmede jeg ovnen til først 200 grader. Nakkefileten blev brunet i lidt smør i en gryde, som kan tåle ovn. Der blev tilsat et stort, grofthakket løg, en gulerod i grove stykker, et par peberkorn og lidt frisk timian fra haven – samt naturligvis marinaden. Låg på gryden og ind i ovnen, som efter en halv time blev skruet ned på 150 grader. Her kunne vildsvinet så hygge sig de næste 3-4 timer indtil spisetid. Efter ca. 2 timer vendte jeg nakkefileten, så den anden halvdel også kom lidt under marinaden i ovnen. Da kødet endelig kom ud af ovnen var det naturligvis virkelig mørt og lækkert – så mørt, at det ikke blev skåret i skiver, men blot trukket fra hinanden.

Hvis man savner en masse lækre billeder af det færdige vildsvin, er det fordi undertegnede brændte sig på den ovnvarme gryde og fingrene derfor trængte mere til køligt vand end til at tage billeder af maden. Planen var også at anvende marinaden/suppen til en lækker sauce med fløde, men det måtte også vente til en anden god gang. Ellers så det ellers fantastisk ud og smagte også sådan.

… med rødkål

middag
En dejlig tallerken trukket mjødmarineret vildsvin og hjemmelavet rødkål.

Kål har jeg før skrevet om her på bloggen, for eksempel her. Kål med ‘hoved’, såsom hvidkål og rødkål, er først kendt her nordpå fra omkring 1500-tallet, ifølge forskellige kilder. Dog læste jeg et enkelt sted, at romerne (som kendte til hovedkål) bragte rødkål med sig til England, så måske har det været kendt før, men de lokale dyrkede det måske ikke? Det er en prøvelse at finde frem til, hvor almindeligt det har været at spise hovedkål heroppe nordpå i oldtiden. Men om ikke andet, blev det mere kendt efter renæssancen og i 1800-tallet gjorde rødkålen, som vi kender den i dag, så småt sin entré ved julemaden. Efter sigende blev den blandt andet anvendt på grund af farven. For så kunne man på sin juletallerken finde de danske farver – de hvide kartofler og den røde kål.

Min rødkål blev tilberedt sammen med æbleeddike, æbletern, smør, ribssaft- og gelé, peberkorn, salt og sukker. Og jeg gentager succesen igen juleaften.

Glædelig solhverv og god jul til jer alle.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s