Markeder i september

De kommende weekender er der rig mulighed for at opleve og smage lidt på forhistorien – jeg håber selv, at jeg når mindst ét marked.

IMG_20171022_125521
Mon man et af stederne kan få en god gang grød?

Fordi min sommer har været så travl, at jeg ikke har haft tid til forhistorie siden Københavns Middelaldermarked, har jeg undersøgt, hvad der er af muligheder i de kommende weekender. Vi er sidst på sæsonen, så nu lader det til slutspurten sættes ind. I den kommende weekend, den 8.-9. september, er der adskillige begivenheder i fortiden.

hvolris2
Hvolris’ marked – billedet har jeg lånt fra begivenheden på facebook.

Der er marked i Hvolris Jernalderlandsby, som ligger nordvest for Randers i Jylland. Her kan man opleve middelalder, vikingetid og jernalder – og der skulle angiveligt også være et madtelt, som sælger noget forhistorisk inspireret mad. Jeg har desværre ikke selv råd eller mulighed for at rejse så langt for et marked, men derfor lyder det stadig spændende.

Samtidig kan man tage til Stege på Møn og opleve Sildemarked, som angiveligt i hvert fald skulle servere mjød og middelalderøl. Og det skulle da være mærkeligt, hvis der på et sildemarked ikke er mad og måske endda sild at finde. Det er ganske vist mere historisk end forhistorisk, men lyder samtidig virkelig hyggeligt.

I Sagnlandet Lejre er der også flere muligheder for lidt historisk og forhistorisk mad i den kommende weekend. Det er ganske vist ikke et marked, men noget man kan opleve og smage. I landbohusene kan man smage kaffe med kandis og i jernalderlandsbyen serveres smagsprøver på jernaldermad. Det har i øvrigt så vidt jeg ved været en tilbagevendende begivenhed hele sommeren, i jernalderen, men jeg har desværre ikke haft muligheden for at kigge forbi og selv smage på sagerne i år.

IMAG0277
Sådan så Ishøj Vikingemarked ud sidst jeg besøgte det, i 2016. Fint og overskueligt, men der manglede helt klart noget spiseligt.

I Ishøj, syd for København, er der vikingemarked – det er et marked jeg har besøgt og anmeldt før, hvor den gode vikingemad dog mest syntes at mangle. Men måske markedet har oppet sig siden og det var i hvert fald et fint marked, omend ikke særlig stort. Hvis man kan lide et marked, som er nemt at overskue, er markedet i Ishøj helt fint.

Der er også marked i Ballerup; den 15. september Lindehaven Vikingemarked, hvor der bliver lovet mad lavet efter vikingeopskrifter, hvilket kunne være ganske spændende at se nærmere på. Samme weekend er der igen smagsprøver på jernaldermad i Sagnlandet.

Hjemsted i weekenden den 21.-23. september er der jævndøgnsfejring og marked, med lovning på servering af god gris og brød. Det lyder da som en virkelig hyggelig begivenhed. Hjemsted Oldtidspark ligger i Sydvestjylland, hvis man skulle have mulighed for at tage dér forbi.

Alt i alt er der i hvert fald en masse at opleve og måske også smage de kommende weekender – her sidst på sæsonen for årets markeder. Hvis nogle af mine læsere kender til andre markeder med smagsprøver i efteråret, skal I være velkomne til at kontakte mig, så laver jeg et nyt skriveri i oktober med samme tema.

Måske jeg alligevel når et marked denne sæson?

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s