Vikingepandekager

Kender du Apicius? Han var en romersk gourmet, som er ophavsmand til en af verdens måske første kogebøger. I Apicius, som også er navnet på en bog med en samling af romerske opskrifter, finder man en opskrift på pandekager. Og det er netop historien om pandekagen, jeg har studeret på det seneste.

imag0276
Pandekager bages over bålet til Ishøj Vikingemarked

Inspirationen kommer fra min tur til Ishøj Vikingemarked i sidste weekend. Her var blandt andet en pandekagebod. Nysgerrig som jeg er, hvad angår forhistorisk mad, lyttede jeg da familien foran mig i køen fik deres pandekager. For de fik forklaret, at syltetøj havde man ikke i vikingetiden, for man havde intet sukker at sylte med. Det førte til, at jeg spurgte yderligere ind til sælgerskens viden om pandekager i perioden – for når der nu intet belæg er for syltetøjet, hvad så med selve pandekagen?

Sælgersken mente, at pandekagerne nok heller ikke var helt korrekte. Vi har jo ingen opskrifter og pandekager var måske forbeholdt særlige lejligheder. Sælgersken mente også, at de pandekager der blev serveret nok var for fine. De burde være lavet på noget grovere mel, for eksempel.

Lidt pandekagehistorie

Nysgerrigheden angående meget gammeldags pandekager var vakt og det var således, jeg kom på sporet af Apicius og hans pandekageopskrift. Det er måske en af de ældste kendte opskrifter på pandekager. Apicius’ pandekager  består af æg, mælk, vand og mel og bliver serveret med peber og honning. I oldtidens Grækenland var man også glad for pandekager, faktisk så meget at de blev beskrevet som en yndlingsmorgenmad. En opskrift på græske pandekager kan I finde her.

Men hvad med vikingepandekagerne? Man kan finde mange opskrifter på vikingepandekager online. Men de ligner mest moderne pandekager og dem man køber på markeder, smager da også sådan. Nationalmuseet har lavet en serie små videoer om vikingemad og en af dem omhandler pandekager. Det er dog en middelalderopskrift der anvendes; det er i hvert fald hvad kokkepigen fortæller. Disse pandekager er lavet som en gærdej med mælk, gær, salt, sukker og hvedemel. De bliver udrullet til cirkler og fyldt med tørret frugt, æble og nødder for at give sødme og stegt på panden som en slags pirogger.

I vikingekogebogen er der ingen opskrifter på pandekager. De nævnes flygtigt i forbindelse med en beskrivelse af stegepander, men forfatterne mener ikke at stegepanderne blev brugt til pandekager. Kanterne er for lave, er et af argumenterne. Men til ovennævnte middelalderpandekager, som er en slags fyldte fladbrød, ville sagtens kunne være tilberedt på sådan en pande.

Mine tanker – og opskriften, selvfølgelig

Jeg har altså rig mulighed for at hente inspiration til mine vikingepandekager. Men jeg har også mine egne kriterier. For eksempel ser jeg gerne, at pandekagerne ligner mere pandekager end pirogger i første omgang. Og det er jo kendt, at vikingerne var glade for fladbrød. Så hvis de kunne bage flade fladbrød over bålet, hvorfor ikke også pandekager?

Hvad angår en ingredienser, imag0288var vikingerne for eksempel glade for den langtidsholdbare surmælk. Melet, som blev anvendt, har nok også været grovere. Det kunne være grahamsmel, måske blandet med lidt speltmel. Sødmen må komme fra tørret frugt, bær eller måske kogte/stegte frugter – og ikke honning, da det nok havnede i mjøden fremfor maden. Til gengæld kan jeg godt forestille mig enten mjød eller øl som ingrediens i pandekagerne, både for smagen og sødmen. Endelig ser jeg gerne, at pandekagedejen bliver tyk. Ikke så tyk, at den skal rulles ud, men tyk nok til at den ikke flyder ud over kanten af vikingekonens stegepande.

Vikingepandekager (6 stk)

1½ dl kærnemælk
1 dl øl
2 æg
1½ dl grahamsmel
1 dl speltmel
1 dl hvedemel
½ tsk salt
smør (eller fedt) til bagning

Pisk først de våde ingredienser sammen med salt og tilsæt derefter melet lidt efter lidt, til du har en tyk pandekagedej. Lad dejen hvile på køkkenbordet ½ time. Smelt fedtstof eller smør på en godt varm pande (gerne over bål) og tilsæt en god grydeskefuld pandekagedej. Bred den eventuelt lidt ud med bagsiden af skeen. imag0294Bland eventuelt lidt tørrede eller friske bær eller frugt i dejen. Bær eller andet tilbehør kan også serveres til pandekagerne når de er færdig.

Resultatet? Grove pandekager, nærmest brødagtige – og de både smager og mætter godt. Jeg spiste dem med ekstra æblestykker og honning på; det er bare at vælge yndlingsfyldet.

Pandekagerne vil også egne sig som tilbehør til andet mad og behøver ikke nødvendigvis være dessert eller morgenmad.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s