Min stenaldermorgenmad

På sådan en råkold sensommermorgen i jægerstenalderen har det sikkert været tiltrængt med et lunt morgenmåltid; mad, som kunne varme kroppen op og give god energi til resten af dagen.

IMAG0231

Min første tanke om morgenmad i stenalderen var, at det skulle være hurtigt og enkelt; men mit personlige bidrag til tanken blev helt andet. Jeg havde ellers tænkt, at stenalderhøvdingens morgenmad kunne være noget, som ikke skulle opvarmes. Men jeg kom på andre tanker. Morgenmad kunne også være et lunt måltid? Det har jo også førhen været almindeligt, at man fik det varme måltid tidligt på dagen. Så hvorfor skulle stenalderjægeren ikke også ønske sig varm mad til morgenmad? Samtidig holder jeg dog fast i, at det skal være nemt at gå til og ikke tage for lang tid. For det er de færreste der selv i dag gider lave den store kogekunst i køkkenet, når de lige er stået op.

Nogle af mine læsere har hjulpet mig lidt på vej med idéer til stenalderjægerens morgenmad. En kom med et reelt forslag til en ret og en anden mindede mig om, at man i stenalderen sandsynligvis spiste hvad der lige var i sæson. Her følger derfor par eksempler på hvad man måske har spist til morgenmad i jægerstenalderen.

Grød af bær, æbler og honning (1 person)

Denne version af lun stenaldermorgenmad passer lige til årstiden – men forudsætter dog, at der var modne hasselnødder tilgængelige eller at man havde gemt nogle fra sidste efterår og vinter. Men her i sensommeren er der jo bær og æbler i overflod i naturenIMAG0232 og der har helt sikkert ikke været færre i stenalderen, end der er i dag. Jeg har selv plukket en del æbler og nogle af dem endte i dette lækre måltid.

Først hakkede jeg en håndfuld hasselnødder og ristede dem på panden. Det kunne ligeså vel have været på nogle varme sten i stenalderen. Derefter blev tre mellemstore æbler skåret i grove tern og stegt/kogt til grød med lidt vand. I stenalderen måske i en spidsbundet krukke – men i mit køkken blev det tilberedt på panden. Der kom også en lille håndfuld blåbær i og en smule honning for ekstra lækker sødme. Da grøden var færdig, blev den serveret med de ristede hasselnødder. Dertil en rest røget makrel. Det kunne også have været stegt eller kogt fisk. Pointen var mere, at det var let tilgængeligt og at fisk jo også mætter godt. Denne stenalderjæger ville ikke gå sulten i timevis.

Andre forslag til ægte stenaldermorgenmad

Opskriften her er inspireret af Solveig Herthoni Hansen, som er aktiv stenalder-entusiast på forskellige stenaldercentre i vores hjørne af Europa. Hun foreslog nogle nøddekager/brød, som var bagt på varme sten ved ilden. Hendes version bestod af nøddemel, honning, æg og bær. Denne morgenmad kræver, at stenalderjægeren lavede sig et lille forråd, da det ikke er alle ingredienser der er i sæson samtidig. For eksempel lægger fugle i naturen jo sjældent æg i sensommeren.

Min version blev i tanken til en omelet og i praksis til røræg. Jeg anvendt hjemmelavet hasselnøddemel samt brombær, blåbær og havtorn. Hasselnøddemel og bær blev pisket sammen med et æg og et par dråber fiskesovs, bare for at få fiskeriet med i retten. Omeletten blev stegt på panden, men den gik dog i stykker. Derfor fik jeg fik i stedet en omgang røræg med bær og nødder. Resultatet smagte da udmærket, men jeg tror jeg kan gøre det bedre. Der skulle nok have været et æg mere i eller mere mel for at omeletten hang ordentligt sammen.

Endelig kunne en stenalderjæger jo tage til takke med kold mad. En rest røget, stegt eller kogt fisk fra gårsdagens aftensmåltid, sammen med et æble og en god håndfuld nødder er et andet forslag til ægte stenaldermorgenmad.

Der er i øvrigt andre forslag til ægte stenalderkost at finde i bogen En kulinarisk rejse gennem tiderne, som jeg har skrevet en anmeldelse af. Skriv meget gerne til mig med dit forslag til morgenmad i stenalderen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s