Stenaldermorgenmad?

På det seneste har jeg overvejet, hvad man mon spiste til morgenmad i oldtiden. Jeg har selv foreslået skyr som vikingernes morgenmad, men hvad med tidligere tider? I jernalderen og bronzealderen har man måske også nydt sure mælkeprodukter og grød. Men hvad spiste stenalderhøvdingen og hans familie til morgenmad?

I min søgning efter mulige svar, fandt jeg blandt andet artiklen The Breakfast Myth, som var interessant læsning om morgenmadens historie og opfindelse – artiklen er desværre ikke tilgængelig længere. Der er dog ikke meget viden om morgenmad og måltider i stenalderen, da vi ikke har nogle skrevne kilder. Vi kan kun forholde os til arkæologiske fund og antropologiske undersøgelser af moderne jæger-samlere. Den moderne stenalderkost eller palæo har sandsynligvis kun lidt at gøre med, hvad man i virkeligheden spiste i stenalderen.

Hvad ved vi?

IMAG0110
Indsamlet mad fra naturen; på stenalderbopladsen i Sagnlandet Lejre

For at finde ud af, hvad de mon spiste til morgenmad i stenalderen, må man først se på hvad vi egentlig ved om madvanerne dengang. Og vi ved heldigvis en del fra de arkæologiske fund. Vi ved, at man i stenalderen spiste alt det kød man kunne skaffe. Kød og dyrefedt mætter godt og smager godt. I stenalderen kunne det være fisk og fugle og selvfølgelig både store og små landpattedyr. Men for at skaffe kød skulle man jage eller fiske, hvilket lykkedes nogle gange, men nok ikke altid. Det krævede ikke blot erfaring og til tider styrke – det krævede også held.

Derfor er det sandsynligt, at stenalderjægerens primære energikilde var planteføde og andet som kunne indsamles. Naturen var jo altid lige udenfor døren. Muslinger og østers har som bekendt også været populære – måske fordi de også blot skulle samles. Der blev derfor spist skaldyr og indtaget rodfrugter, bær og frugter. Man brugte også de græsfrø, korn, nødder og bælgfrugter der kunne skaffes i naturen. Se for eksempel denne artikel: Stenalderjægerne guffede gerne kulhydrater. Som der står i artiklen, var stenalderjægeren nok ikke kræsen. Befolkningen spiste hvad de kunne skaffe og ligesom nutidens mennesker værdsatte de sikkert hurtige kulhydrater. Endelig spiste stenalderjægeren selvfølgelig også æg, som igen kunne blive samlet i naturen sammen med planteføden.

Fra arkæologiske fund på stenalderbopladser i Danmark ved vi, at de beboerne blandt andet var glade for hasselnødder og hindbær. De foretrak også ungdyr, når det var muligt og de knækkede gerne knogler for at få den næringsrige marv indeni. Endelig spiste de mange fisk! Der er faktisk snak om, at man kan omdøbe den ældre stenalder til fiskerstenalderen i stedet for jægerstenalderen.

Så hvad med morgenmaden?

Hvis de endelig spiste morgenmad i jægerstenalderen, har det været noget der var nemt at gå til. Måske endda noget, der ikke krævede at man startede et bål først. Morgenmaden bestod med andre ord af noget, man lige havde ved hånden. Enten rester fra den foregående dags mad eller noget der var hurtigt at tilberede ved dagens første ild. Jeg tænker også, at hvis de spiste morgenmad, skulle måltidet være en god bund for resten af dagen. Derudover tror jeg også, at blot fordi der var en overflod af mad i jægerstenalderen, gik de ikke og småspiste hele tiden. Det er jo først i moderne tid, at vi er begyndt at indtage 3 hovedmåltider om dagen. I middelalderen og selv i det gamle Rom havde man to hovedmåltider og et mindre måltid midt på dagen, hvilket sikkert gav god mening med datidens livsstil og levemåde.

Hvad ville du spise til morgenmad, hvis du levede i jægerstenalderen? Jeg overvejer selv hvad jeg mon kunne finde på at spise, hvis det var mig – der kommer der også snart et skriv om, så snart jeg er færdig med at udtænke mit perfekte stenaldermorgenmadsmåltid.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s