Fra grød til brød

Hvad stiller man op med en rest grød? Her i huset bliver en rest grød gerne til klatkager, men hvad gjorde konen for 1000 eller 2000 år siden, når hun havde en rest grød tilovers? Der er et væld af muligheder – bruge grøden som base for en ny grød eller tilsætte den til sin tusindårsgryde. Det var dog ikke hvad jeg valgte at gøre med min grødrest fra sidste uge.

IMAG0176Nej, denne grødrest skulle have et nyt liv i form af et brød. Jeg havde læst andetsteds om at bruge grødrester til brødbagning. Det skulle gøre brødet særlig lækkert i konsistensen, ligesom det skulle gøre noget for holdbarheden. Derudover går det jo ikke sådan bare at smide god grød ud. Alle disse faktorer har f.eks. jernalderbageren nok haft en interesse i, så hvorfor ikke prøve?

At bruge grøden til brød

Min surdej Svend er desværre afgået ved døden og jeg har ikke fået startet en ny endnu. Derfor blev dette brød et gærbrød og ikke et surdejsbrød. Måske er det dog heller ikke helt forkert, da surdej jo rent teknisk er en form for hjemmelavet vildgær. Tilbage til brødet! Fremgangsmåden er ganske nem – lav et brød som du plejer og tilsæt grød. Jeg anvendte følgende til mit grødbrød:

IMAG0170

2½ dl vand
25 g gær
4 store spsk. grød
lidt akaciehonning
1 tsk. salt (ca.)
hvedemel

 

Først blev gær og vand rørt godt sammen i mit bagefad. Derefter tilsatte jeg honning, salt og grød. Efter jeg havde rørt det godt sammen, fik det lige lov at hygge sig sammen i 5 minutter, før jeg tilsatte mel indtil dejen kunne formes som en fast kugle og ikke klistrede for meget til fingrene. Det er min erfaring, at dejen ikke skal kvæles i mel – den må faktisk gerne være lidt klistret, når den stilles til hævning. På den måde får væsken bedre mulighed for at optage melet og du får et mindre tørt brød. Dejen kom tilbage i bagefadet med et viskestykke over og blev puttet under dynen. Da dejen havde hævet i ca. 2 timer, formede jeg den til to brød, som fik lov at hæve en time mere. Ovnen tændte jeg på 250 grader og imens den varmede op, ridsede jeg brødene og penslede med vand – og dryssede med havregryn. De kom i ovnen og efter 10 minutter blev ovnen skruet ned på 200 grader. I alt fik de ca. 35 minutter i ovnen, indtil de var lysebrune ovenpå og gav en hul lyd, når man bankede på bunden.

IMAG0179

Resultatet? Et virkelig velsmagende, luftigt og blødt brød. Det ene havner nok i fryseren, for vi spiser faktisk ikke store mængder brød herhjemme, men det andet beholder jeg ude, så jeg altid lige kan smøre mig et stykke grødbrød.

Det kan varmt anbefales!

 

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s