Sensommersanketur

Kender I det? Det spurgte jeg for nylig om på Instagram, i forbindelse med en helt almindelig, lettere tilfældig gåtur, hvor jeg for en gangs skyld ikke havde en pose i lommen til sankning. For jeg stødte på indtil flere planter, der bad om at komme med hjem. Og flere af mine følgere havde samme oplevelse. De kendte det godt, dét, når man går en tur og kommer forbi planter i naturen, som man får lyst til at sanke.

Humle – findes ofte nær haver og hegn, da den har været en dyrket plante, som forvilder sig

På min tur den anden dag måtte jeg fylde lommen med humle, som jeg fandt. Der var også slåen, men det havde jeg allerede samlet på en anden gåtur. Begge dele kan bruges til snaps og humlen kan også bruges til f.eks. eddike. Humle har jeg i øvrigt før skrevet om, da jeg skrev om En kop humle?

Selvfølgelig kan man jo sanke hele året. Og det ved jeg også, at der er mange af mine læsere der gør. Jeg ville ønske jeg gjorde det mere, men tid og overskud til at komme ud og afsted er nogle gange en mangelvare. Om sommeren får jeg slet ikke sanket så meget, som jeg ville ønske. Nu er det pludselig efterår og så kribler det i fingrene igen. Det må være et gammelt ur-gen, eller bonde-gen, som min far kaldte det for. At man får lyst og trang til at tage ud på sensommeren og det tidlige efterår, for at høste især bær og frugter, som nu er modne og klar. Sådan en følelse fik jeg i hvert fald på min tilfældige gåtur for nylig.

Så det var heldigt, at min bror også havde været ude og sanke frugter og bær og tænkte på, om hans lillesøster mon ville med på en sanketur. Det ville hun gerne, så nu har vi været i Ishøj Strandpark for at hente ting og sager. Det blev dog ikke til helt så meget, som jeg havde håbet. Brombærrene er allerede på sidsten, men til gengæld var der masser af havtorn. Hylden er også ved at være klar flere steder og der var masser af hyben og tilmed hybenroser endnu. På stranden fandt vi strandsennep og strandarve. Især sidstnævnte samlede brormand en del af, for den kendte han ikke, men som kogemand syntes han smagen var spændende. I aften skal han lave mad til en større gruppe mennesker, så de får nok strandarve i salaten.

Skriv et svar