Anmeldelse: An Early Meal

Interesserer man sig for både vikinger og madlavning, skal man læse An Early Meal – a Viking Age Cookbook & Culinary Odyssey. Bogen er fyldt med både historiske fakta og spændende opskrifter, som er inspireret af arkæologiske fund og de muligheder vikingerne havde for madlavning.

Bogens opbygning

An Early Meal er groft set delt i 3 dele. Den første del er en grundig gennemgang af råvarer og madlavning m.m. i vikingetiden, den anden del er selve opskrifterne og kogebogen. Bogens tredje del er et appendix.earlymeal

I bogens første del bliver vikingetidens madvaner beskrevet godt og grundigt. De første mange sider er ikke opskrifter, men information om de råvarer der var tilgængelige, hvordan de blev konserveret og tilberedt og endelig beskrives kulturen omkring måltider og spisning i vikingetiden. Jeg fandt denne del af bogen mest interessant, da jeg lærte en masse nyt. For eksempel er det i dag en udbredt kendsgerning, at vikingerne drak masser af mjød og når de havde lyst til noget sødt, så kunne de bruge honning. Det er også meget fint, bortset fra at det ikke har meget at gøre med virkeligheden. Vikingerne var derimod sandsynligvis glade for at drikke surmælksprodukter og honningen og mjøden blev gemt til særlige lejligheder.

Efter den lange indledning om råvarerne m.m., begynder den egentlige kogebog. Også denne del er inddelt i afsnit, da man på de forskellige større og kendte pladser med arkæologiske fund har fundet rester af forskellige fødevarer. Derfor kan man læse om, hvad man kunne tilberede i for eksempel Lofoten i Norge, Birka i Sverige og selvfølgelig Hedeby og Lejre i Danmark. Hver af disse afsnit har en indledning, som fortæller om fundstedet og om de råvarer man har fundet på pladsen.

Den tredje og sidste del af bogen er et appendix, hvor man blandt andet kan få et hurtigt overblik over fødevarefund fra de forskellige pladser. Der er også en ordforklaring og henvisninger til anden læsning.

Det sure og selvfølgelig det søde

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg selv er vild med An Early Meal – men jeg læser også historiske kogebøger som andre læser romaner. Hvis der endelig skal falde nogen form for kritik af bogen, skal det være fordi bogens opskrifter kan virke lidt søgte. Dette skyldes, at vi ofte kun kender til råvarerne, men ikke nødvendigvis til tilberedningen af disse. En del af opskrifterne er delvist gætværk, da vikingerne sjældent skrev opskrifter ned. Men da vi ikke kan spørge dem, må vi jo gøre det næstbedste – og det er at prøve sig frem, hvilket bogens forfattere også har gjort.

Derfor gør ovennævnte ikke så forfærdelig meget. Der er jo så mange ting der er gode ved bogen og som gør, at man knap nok tænker på andet når man læser den. Som jeg allerede har nævnt, består første del af bogen af beskrivelser af råvarer, tilberedningsmetoder og lignende. Det er nok den del af bogen, jeg har genlæst flest gange. Nogle af mine læsere vil nok huske mine tidligere posts om både valle og ost og der er også afsnit om netop disse emner i bogen. Alt bliver uddybet rigtig fint og er forklaret på en måde, så det er nemt at forstå. Nu er jeg ganske vist arkæolog og har derfor en del forhåndsviden om vikingetiden, men jeg vil tro at de fleste kan forstå sproget og vil finde informationen rigtig spændende.

Så er der selvfølgelig opskrifterne. De rangerer fra hurtige og nemme retter, såsom “Wild Leaf Herb and Cheese Pottage” (vilde blade, urter og ost i krukke) til opskrifter på ost, skyr, mjød, stuvninger og spyd-stegt lammehjerte. Der er opskrifter de mere almindeligt interesserede kan gå til i et moderne køkken og der er opskrifter der kræver at man er udendørs, hvor man kan bygge et godt glødebål eller lignende. Til opskrifterne er der også mange lækre billeder.

Inspirerende opskrifter

Nogle af de opskrifter jeg finder mest spændende er for eksempel “Bread in a Bag” og i samme stil “Peas in a Bag”. Det skyldes nok især et afsnit af Spise med Price på DR1 for nogle måneder siden, hvor de lavede pose-grød. Jeg tænker straks at det er da en smart måde at lave en velsmagende suppe til senere brug, samtidig med at man koger kød og tilbehør til dagens måltid. Retten som Price-brødrene lavede, kan spores tilbage til 1500-tallet, så selvom brød i pose lyder lidt mærkeligt for os i dag, tror jeg ikke det har været så underligt førhen. Når jeg engang har fået afprøvet opskrifterne, kommer der sandsynligvis en post her på siden dedikeret til mad tilberedt i pose. En anden spændende opskrift er skyr, som jo er blevet voldsomt populært. Gad vide om den hjemmelavede skyr smager bedre end butikkernes? For den er jeg ikke stort fan af.

I det hele taget syntes jeg, at jeg sidder med en bog som er spændende og interessant at kigge igennem. Den er også inspirerende og tankevækkende og jeg bruger den ofte som opslagsværk, især hvad angår urter og grøntsager i vikingetiden. Alt i alt har An Early Meal mange kvaliteter som gør, at jeg syntes den er meget anbefalelsesværdig.

Fakta

Forfattere: Daniel Serra og Hanna Tunberg
Titel: An Early Meal – a Viking Age Cookbook & Culinary Odyssey
Forlag: ChronoCopia Publishing AB
Sidetal: 192
Vejl. pris: 398 kr.

Bogen kan blandt andet købes i Nationalmuseets museumsbutik og på saxo.com.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s