En hverdag med Forhistorisk Mad

Jeg elsker at lære om gamle teknikker og historien bag maden. Og jeg elsker at anvende mine kundskaber og viden i hverdagen, så maden får en snert af forhistorie over sig. Hvad det blev til i denne uge, kan I læse om i dag.

Mandag – tørrede æbler

imag0300

Mandag stod jeg pludselig med enormt mange æbler – både dem jeg selv har plukket og en pose fra svigermor også. Hvad stiller man op med alle de æbler… udover at lave æblekage, æbletærte, æbleflæsk og æblegrød? Jeg endte med at gøre noget, man har gjort i årtusinder – jeg tørrede nogle af æblerne. Det, at tørre sine frugter eller bær, er jo en fantastisk måde at konservere og bevare mad på. Og så smager de dejligt. I oldtiden har man måske tørret frugten udendørs i sol og vind på varme sommerdage og ellers under loftet nær ildstedet. I dag kan man købe særlige stativer til at tørre sin frugt i, men hvis man hverken har et ildsted eller et tørrestativ, kan man stadig tørre æbler. Jeg fjernede kernehuset fra æblerne, skar dem i tynde skiver og lagde dem side om side på en bageplade. Æblerne blev tørret i ovnen i 2-3 timer ved 100 grader varmluft. Ovndøren stod lidt på klem, så dampen kunne undslippe.

Tirsdag – svampe-omelet

imag0301Denne ret havde jeg jo egentlig lavet ofte før, men det var først da jeg læste den som opskrift i En kulinarisk rejse gennem tiderne, at det gik op for mig at man måske har lavet svampeomelet siden stenalderen! Opskriften er simpel og nem at gå til. Jeg ristede nogle svampe (champignon) på en tør pande. Så piskede jeg to æg og blandede en lille håndfuld urter fra haven i. Blandingen blev hældt over svampene på panden. Og så var det bare at vente til omeletten var færdig. Det blev også min frokost torsdag, blot med kantareller i stedet for champignon.

Torsdag – kærnemælksost

imag0310

Hvad gør man, hvis man har en rest kærnemælk i køleskabet, som er ved at være for gammel og man får den bare ikke drukket? Herhjemme bliver sådan en rest gerne til ost og ikke mindst valle! Jeg lærte at lave kærnemælksost i et jernalderhus i Sagnlandet Lejre. I dag hælder jeg dog kærnemælken i en gryde og varmer den langsomt op ved lav varme. Når den koger skruer man yderligere ned for varmen og lader den stå, uden at røre i den, til den er skilt i ost og valle. Den må endelig ikke bulderkoge – allerhøjst simre. Når osten er skilt hældes den over i et osteklæde over et dørslag, helst med en skål under til opsamling af vallen. Osten kan blandes med salt og krydderurter og vallen kan man drikke eller bruge i madlavningen – til for eksempel brød, grød eller suppe. Jeg blandede lidt finthakket mynte samt Læsø-salt i min kærnemælksost.

Fredag – brød med gær og valle

Endelig fredag! Endelig tid til at anvende vallen fra gårsdagens ostefremstilling. Det bliver selvfølgelig et lidt groft brød og denne gang skal det bages med gær, da jeg ikke har noget surdej for tiden. Gær var heller ikke ukendt i oldtiden, da man også anvendte det til brygning af for eksempel øl og mjød. Men hvordan jeg bagte brødet og resultatet må I læse om en af de nærmeste dage, da jeg jo let fortaber mig når jeg skriver om bagning. Brødet får sit eget indlæg i bloggen og indtil da må I nyde fredagen.

Hav en god weekend!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s