Mit nye bålgrej

Sikke en masse spændende svar og debat der blev på Facebook, efter mit seneste skriv om mellemmåltider i oldtiden. Det er et emne, jeg helt sikkert vender tilbage til, stol på det. Denne gang skal det dog handle om noget andet – for jeg har efterhånden skaffet en del bålgrej, så jeg er klar til at tage ud og lave forhistorisk bålmad i sommerhalvåret.

dav
Naturen vågner hurtigt efter vores milde vinter – og jublen var ægte, da jeg fandt ramsløg for nylig.

Indtil videre har de fleste af mine eksperimenter med at lave forhistorisk mad primært foregået i mit eget, moderne køkken – men jeg vil jo allerhelst tilberede maden over bål. Da vi bor i lejlighed med  mange naboer (som sikkert ikke gider alt det bålrøg) har jeg kigget lidt på nærliggende bålsteder, så jeg kan tage i skoven og lave bålmad. Her i Høje Taastrup, hvor jeg bor, er der faktisk adskillige muligheder indenfor 10 minutters kørsel, hvor der er bålsteder til formålet. Blandt andet er der et skønt naturområde ved navn Hakkemosen, hvor der er mange bålsteder og tilmed også et shelter. Ligeledes er der flere bålsteder i Vestskoven og et bålsted med shelter nær Kroppedal Museum, hvor jeg har været med familien mange gange efterhånden. Så mulighederne er der. Jeg manglede bare noget ordentligt udstyr – og det har jeg nu.

Den ting, jeg nok er gladest for at have anskaffet, er min Hollænderovn – også kaldet en Dutch Oven. Det er en støbejernsgryde som har 3 ben, så den kan stå sikkert i bålet og så man kan lægge kul under den. Derudover er der en kant ovenpå låget, så man også kan placere kul/brænde over gryden, så den kan anvendes som en ovn. Den kan bruges til alt lige fra gryderetter, grød, stegning og til at bage brød og kager i. Jeg har længe ønsket mig en Hollænderovn, fordi jeg har kigget på en ovn/gryde romerne brugte. Den hed en clibanus eller testum og var en transportal ovn i ler, hvori man kunne bage brød, men også tilberede andre retter. En Hollænderovn minder lidt derom, men er forhåbentlig meget mere holdbar end en ler-ovn og jeg glæder mig meget til at bruge den.

dav
En del af mit grej, som skal med, når jeg snart skal ud og lave forhistorisk mad på bål.

Udover den fine Hollænderovn, har jeg også fået en bålpande uden høje kanter – den tænker jeg især skal bruges til kiks, fladbrød og pandekager. Man kan selvfølgelig også stege kød og æg på sådan en pande. En lille letvægtsgryde er også en del af det nye grej; den forestiller jeg mig er god til at fremstille ost i. Man kunne også have den med til at piske smør i eller bruge den som skål til urterensning ude i skoven – den kan bruges til mange gode ting. Selvfølgelig har jeg også en masse træredskaber – skeer, tallerkener, kurve og flade træfade, som kan bruges som skærebræt eller ekstra tallerken. Jeg har også henover vinteren indsamlet dunhammerdun og tørret det, så jeg kan bruge det som optænding til bålet. Det eneste jeg efterhånden mangler er en trækvogn, så jeg nemt kan transportere det hele.

Det bliver så godt endelig at kunne tage i skoven og lave noget forhistorisk mad, som smager lidt mere af den ægte vare – bålsmagen er jo af gode grunde svær at få med i et køkken. Måske ses vi derude?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s