Et lækkert vikingerugbrød

For år tilbage skrev Bi Skaarup en fantastisk bog om brødets historie – den hedder Bag Brødet og jeg har haft den på min hylde i årevis. Flere af opskrifterne er naturligvis afprøvet og jeg er særligt glad for opskriften på søsterkage. Der er dog mange andre spændende bagværk i bogen, som man kan give sig i kast med… og da jeg de sidste par måneder har bagt rugbrød og dermed har en levende surdej i køleskabet, tænkte jeg, at det var på tide at afprøve vikingerugbrødet fra bogen.

IMG_20191126_122919

Jeg ved godt, at det måske er lidt tit, at jeg skriver om enten brød eller grød. Men jeg elsker at bage brød og jeg elsker at spise begge dele. Derudover så er der nok en god sandsynlighed for, at netop brød og grød har været en stor del af kosten i forhistorisk tid – sikkert lige så længe vi har dyrket korn på markerne. Så hvorfor ikke, egentlig? 

Til mit vikingerugbrød a-la Bi Skaarup brugte jeg den surdej, som har boet i mit køleskabet siden starten af august. Han hedder Thor, for han blev erklæret færdig på en torsdag hvor det tordnede. Efter at have vækket Thor, kunne bagningen gå igang. Rugbrødet her tog længere tid end det jeg plejer at bage – det plejer at tage mig ca. 24 at bage min sædvanlige opskrift. Men denne begyndte jeg på i foregårs. Den blev startet om aftenen på dag 1 med en fordej, som på dag 2 blev blandet med de resterende ingredienser og stillet til hævning. Dejen hævede indtil dag 3, hvor dejen blev formet til to små brød og stillet til hævning en sidste gang før bagningen. Brødet skulle i ovnen ved høj varme, som blev skruet ned efter lidt tid. Det er en metode jeg også gerne selv bruger, når jeg bager brød. Metoden giver en god skorpe og et lækkert brød – og imiterer måske lidt en gammeldags lerovn eller opmuret ovn, hvor varmen er højest i starten og derefter aftager lidt. Allerede efter 10 minutter så brødene smukke ud og jeg er meget tilfreds med det færdige resultat. Brød kan godt være smukke.

IMG_20191126_122928

Efter brødet havde kølet nogenlunde ned (det kom ud i den friske luft under et klæde), kunne jeg ikke vente længere og skar mig et par skiver. Netop dette rugbrød, erfarede jeg, er meget syrligt i smagen – mere end normalt. Derfor gør det sig faktisk godt med for eksempel godt salt smør og en skive ost var hellere ikke værst på 3. stykke brød. Jeg kan også forestille mig det ville være et godt brød at spise til suppe eller stuvning.

Hvis du vil have fat i opskriften, så kan bogen Bag Brødet købes flere steder på internettet og jeg vil varmt anbefale den – både på grund af opskrifterne og også al den gode information om brødets historie, naturligvis.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s