Efterårsbagværk – agernkiks og brød

Efteråret går så småt på hæld nu, hvor oktober er veloverstået. Jeg fejrede månedens sidste dag med godt bagværk og en tur i naturen. Derudover har jeg også endelig fået bagt kiks med det nyproducerede agernmel. Men for at det ikke skulle blive en gentagelse af, hvad jeg lavede sidst, tænkte jeg på, at jeg jo egentlig kunne lave bondestenalderkiks nu.

IMG_20191031_125019

Sidst jeg bagte agernkiks, blev de med grahamsmel og hvedemel. Men nu har jeg jo indkøbt emmermel. Jeg har før skrevet om emmer – om mel og grød og om at emmer jo er en af de første kornsorter, der kom her til landet sammen med agerbruget. Emmerhvede har vi altså spist siden bondestenalderen. Da der jo samtidig er fund af agern fra bondestenalderpladser i Danmark, er her altså en oplagt mulighed for at skabe en ny kiks: en bondestenalderkiks, som passer perfekt til efterårssæsonen. Selvfølgelig skulle jeg da bage kiks med disse to ingredienser.

Som det kan ses på billederne, især det midterste, krummer kiksedejen meget. Det gjorde den også sidst – agernmelet suger enormt meget væde. Men formes og bages og smages, det skulle de. Sidst brugte jeg to slags hvedemel og agernmel. Denne gang blev de bagt med en tredjedel af hver af emmer-, hvede- og agernmel. Melet blev blandet, tilsat salt og lidt honning og derefter vand, til der kunne samles en fast kugle af dejen – herefter blev kiksene formet og bagt i ovnen. De smagte såmænd udemærket, omend de er bedst med en god klat smør på. Hjemmelavet smør havde måske gjort kiksen endnu bedre. De kan spises, de smagte fint – men der er også plads til forbedring en anden god gang.

IMG_20191031_123130Jeg elsker at bage og prøver mange forskellige ting af. Til Samhain – den gamle keltiske højtid, som mange i dag kender som Halloween – bagte jeg et brød med kærnemælk, hvedemel, emmer og forskellige frø. Hørfrø, birkes og chia. Det blev til et virkelig lækkert brød, som jeg straks pakkede ind og medbragte ud i naturen. Her blev det indtaget, stadig lunt, med smør og omgivet af naturens smukke efterårsfarver. Glædelig efterår derude – jeg håber I også får lavet noget godt bagværk i den kolde tid.

En kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s