Sæson for agern

Så blev det atter efterår – med rig mulighed for at høste af naturens frugter, bær, nødder og andet godt. Jeg har atter været på jagt efter agern for at lave agernmel. Det er selvfølgelig ikke første gang jeg har prøvet det, men sæsonen er kort, så man må slå til, når den er der.

IMG_20191007_163525

Jeg har før skrevet om Agern som menneskeføde og dér kan man også læse lidt mere om historien om agern, i hvert fald i vor del af verden. Agern har man jo indtaget siden de ældste tider og helt sikkert i oldenår og når maden ellers har været knap.

Efter min første produktion af agernmel blev der blandt andet tilberedt Jernalderkiks med agernmel og datteren skulle naturligvis smage en kop agern-kakao. Jeg har dog prøvet at søge lidt på internettet, for at se, hvad der ellers er af muligheder med agernmel. Det mest populære er at anvende det til forskellige former for bagværk. Der findes opskrifter på agern-brød, agern-cupcakes og agern-pandekager. Jeg fandt dog også et par stykker som havde lavet henholdsvis grød og suppe af agernmelet, hvilket også lyder rigtig spændende. Der går dog tit grød i den, når jeg forsøger mig med nye forhistoriske retter, så jeg vil prøve ikke at lave grød denne gang.

Fremgangsmåden med at producere melet er nogenlunde den samme som sidst. En noget langstrakt proces og med et lille udbytte, men ikke desto mindre stadig spændende. Jeg samlede en god portion agern ind (de skal samles her i starten af oktober) og lod dem ligge i vindueskarmen, til alle var helt brune. De blev kort ristet på panden før skallerne flækkedes og nødden blev taget ud. Disse nødder blev hakket og overhældt/iblødsat i adskillige hold kogende vand, før de blev tørret natten over og derefter ristet på panden. Efter ristningen kunne de endelig kværnes i kaffekværnen til blødt, velduftende agernmel.

 

Nu skal jeg bare finde ud af hvad jeg vil bruge det til! Datteren vil allerhelst bare have kakao og kiks igen, så måske er det dér vi ender. Det kunne dog være spændende at høre fra læserne, om andre har forsøgt sig med agernmel og hvad I har tilberedt af det. Så skriv endelig i kommentarfeltet enten hér, eller på Facebook.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s