Anmeldelse: The Victorian Way

Udover at jeg elsker at læse historiske opskrifter og kogebøger, følger jeg naturligvis også med andre steder. For eksempel holder jeg meget af at følge The Victorian Way med Mrs. Crocombe på English Heritage’s Youtube-side. Her formidles historisk korrekt Victoriansk kogekunst på fineste vis.

Der er også udkommet en kogebog baseret på Youtube-serien, som hedder How To Cook: The Victorian Way With Mrs Crocombe. Kogebogen er ganske vist udgivet for et par år siden, men da der måske ikke er så mange herhjemme, der har hørt om den, får I her en anmeldelse.

Den originale Mrs. Avis Crocombe var en historisk person og kok på landstedet Audley End i England i slutningen af 1800-tallet – et sted, der nok får én til at tænke lidt på serien Downton Abbey. Mrs. Crocombe efterlod sig et manuskript til en kogebog. Det er dette manuskript, som reenactor Kathy Hipperson Grey formidler så fint på YouTube. Det er både hyggeligt, roligt og humoristisk at følge med i, hvilke retter Mrs. Crocombe skal servere for herskabet. Serien har fans fra hele verden, som sidder klar når der er en ny video – det kan man se på kommentarfelterne. Og da jeg er en af disse fans, måtte jeg naturligvis ønske mig kogebogen og den har jeg været så heldig at få i julegave.

Bogens opbygning

Bogen er bygget op med en blanding af historisk information om blandt andet opskrifterne, om Mrs. Crocrombe og om Audley End og husets familie og historie og meget mere. Med andre ord, så er den opdelt i mindre bidder. Der er lidt information om hvordan måltider fungerer, hvordan de fine spiste og hvordan tjenestefolkene spiste og så videre. Og indimellem disse afsnit med historisk information findes altså opskrifterne. Der er masser af billeder og tegninger af retterne, omend det ikke er til alle, der findes et billede. Nogle må man lidt gætte sig til, hvordan de skal se ud og pyntes.

Bagest i bogen findes det originale og aldrig før udgivede manuskript til Mrs. Crocombe’s kogebog – dog skrevet, så vi kan forstå hvad der står. Men der er også fine billeder af siderne fra den originale bog. Her er alle opskrifterne fra Mrs. Crocombe’s kogebog, inklusive en opskrift på svane! Den går vist ikke i dag, men i slutningen af 1800-tallet i England var det nok en fornem spise.

Opskrifterne stammer i øvrigt både fra det omtalte originale manuskript, men der er også taget andre samtidige opskrifter med, så der er mere at give sig i kast med. Nogle af dem tror jeg personligt aldrig jeg kommer til at lave – for eksempel opskriften på Brain Cakes. Men andre opskrifter og især rigtig mange af kagerne lyder interessante. Jeg valgte at give mig i kast med opskriften på Queen Drop Biscuits som det første, for ved denne er det beskrevet, at det er en god opskrift at begynde med, til Mrs. Crocombe’s madlavning. Så hvorfor ikke?

Opskrifter og test af Queen Drop Biscuits

Opskriften jeg valgte at teste først

Opskrifterne er så vidt muligt de originale opskrifter, omend mål og vægt er skrevet i forskellige udgaver, så alle kan være med, næsten uanset hvor i verden du bor. Cups, Oz og gram. Før en del af opskrifterne er der gerne lidt historie først, før selve opskriften. Ofte er der også en lille notits på samme side, med lidt ekstra info om forskellige ting vedrørende den historiske madlavning. Som altid, når jeg anmelder historiske kogebøger, har jeg nu afprøvet en opskrift – også for at se, hvordan bogen er at bruge i praksis. Naturligvis har jeg dog allerede markeret adskillige opskrifter, jeg gerne vil prøve.

Queen Drop Biscuits, som jeg nu har bagt, er en meget enkel opskrift på småkager. Den er også meget typisk for en lidt gammeldags opskrift, da flere ingredienser skal i, i samme mængde. For eksempel samme mængde sukker og smør – den har været og er nem at have med at gøre og er nok den slags opskrift, man hurtigt husker udenad. I opskriften indgår korender og citronskal som krydderi. Mrs. Crocrombe havde faktisk 2 opskrifter på Queen Drop Biscuits i sit manuskript og i den ene bruges citronskal og den anden mandelessens. Så man kan jo afprøve det, man selv bedst kan lide. Jeg brugte revet citronskal. Småkagerne er selvfølgelig blevet rigtig gode. Sprøde i kanten og bunden, men bløde i midten, så de krummer ikke. Enkle og søde småkager, som passer godt til en kop te. Så er vi vist rigtig i Victoriatidens England.

Ris og Ros

Jeg kan rigtig godt lide, at der er meget historisk information i bogen – at det ikke bare er en kogebog med opskrifter, men at der er inkluderet en masse om livet i perioden og på stedet, hvor opskrifterne stammer fra. Og selvfølgelig historien om den oprindelige forfatter til kogebogs-manuskriptet. Der er også dejlig mange interessante, historiske opskrifter. Fordi slutningen af 1800-tallet jo ikke er så forfærdelig længe siden, virker opskrifterne ofte på samme tid både nye og anderledes. De føles velkendte, men uden rigtig at være det, for så er krydderierne for eksempel nogle andre, eller også virker måden at gøre tingene på en anelse besværlige, set med moderne øjne. Men det er jo sådan historiske kogebøger er.

Queen Drop Biscuits – kan anbefales!

Måske kunne jeg godt have tænkt mig, at bidderne af historisk information var samlet – enten forrest eller bagest i bogen. Og at der var en sektion bare med opskrifter, så man ikke behøvede at bladre frem og tilbage for at finde dem. Der er selvfølgelig en fin indholdsfortegnelse, men for dem af os, som også godt kan lide bare at bladre i en kogebog, til vi finder noget vi vil lave fra den, er det lidt ekstra arbejde. På den anden side falder man måske lige over lidt spændende information, for eksempel om servering af morgenmad eller lignende.

Naturligvis vil jeg anbefale bogen – for det er historiske opskrifter og du finder både det originale manuskript og de moderne tilpassede opskrifter i bogen. Den opskrift, jeg har testet, var nem at gå til og resultatet er et hit hos alle herhjemme. Der er som sagt flere opskrifter, der skal prøve. Blandt andet flere æggeretter og nogle af kagerne. Victoria Sandwiches fra bogen har jeg lavet før, efter opskriften fra videoen på YouTube, og de var også rigtig lækre.

God arbejdslyst i køkkenet!

Forfatter: Annie Gray
Titel: How to Cook the Victorian Way with Mrs Crocombe
Forlag: September Publishing
Sideantal: 292

Kan købes online flere steder, for eksempel på Saxo.com samt Amazon.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s