Æbler og flæsk

Det er efterår og dermed tid at samle og sanke det sidste man kan fra naturen, før den lukker ned, ligesom verden omkring os synes at gøre. Blandt andet er det tid at hente æbler – og det gjorde jeg for nylig, da jeg, sammen med datteren, besøgte en nærliggende frugtplantage. Planen var egentlig kun at hente et græskar på marken, men så kom vi forbi rækkerne med æbler til selvpluk. Æbler kan jo heldigvis bruges til uendelig mange lækre sager og med den mængde vi fik plukket, var der vist også lige til en gang æbleflæsk. Det fik mig til at tænke på, hvor længe man mon kan spore lignende retter tilbage i tiden.

Æbleflæsk som jeg serverer det – lækkert!

Det smager jo godt sammen – æbler og flæsk. De syrlige og let søde æbler, sammen med det salte og røgede flæsk eller bacon, går op i en højere enhed. Tilføj i det danske køkken en god skive rugbrød med smør og så har man vist ikke brug for mere. Æbler har vi anvendt i vores del af verden i flere tusinde år – fra både sten- og bronzealder har man fundet æblekerner og forkullede æbler. Dengang var det vilde æbler man spiste og de var langt mere sure, end dem vi kender i dag. Derfor har man sandsynligvis tilberedt dem, før man spiste dem. Længere mod syd begyndte man at spise dyrkede æbler 3-4000 år før vor tidsregning. Men Danmark var lidt senere på den, for det er først i middelalderen vi med sikkerhed ved, at man fik de såkaldte abildgårde på klostre rundt omkring i landet.

Elstar æbler, klar til plukning.

Man har selvfølgelig længe vidst, at æbler og flæsk passer godt sammen. Faktisk har vi vidnesbyrd om, at man har vidst det i flere tusinde år. Da jeg begyndte min research udi æbleflæsk og æbler og flæsk, burde jeg nok have regnet ud, hvad jeg ville støde på. Naturligvis, endnu en gang, den gode romer Apicius, som levede for over 1800 år siden. Selvfølgelig har han beskrevet en ret i sin samling af opskrifter, som indeholder både æbler og flæsk eller i hvert fald svinekød. Apicius kommer også porre i sin ret og en masse krydderier. Den ligner overhovedet ikke moderne tiders æbleflæsk dog, men grundidéen har han fat i. Det er også interessant, for i Danmark bliver en lignende ret beskrevet for første gang i 1600-tallet, hvor man kogte flæsket og kom det i en jævnet sauce med en masse krydderier og æbler dertil. I min ældste kogebog, Agnes Werners fra 1905, er der ingen opskrifter på æbleflæsk. Frøken Jensens kogebog, hvor min ældste stammer fra 1949, har dog æbleflæsk. Her er det den simple udgave med blot æbler og saltet, stegt flæsk, som de fleste kender. I vore dages Danmark er retten nemlig dejlig og enkel, omend det er forskelligt, hvordan den serveres rundt omkring i landet. Visse steder i landet tilføjer man løg, hvilket jeg også godt kan lide at gøre. Æbleflæsk spises gerne med en skive rugbrød og indgår til tider på julefrokostborde. Man kan dog også bare nyde retten på en helt almindelig hverdag til aftensmad.

Æbleflæsk som jeg laver det

Hvordan gør jeg så, når jeg laver æbleflæsk? Jeg køber et stykke røget og saltet bacon, et helt stykke, som man selv skal fjerne skindet fra og skære i tern eller skiver. Æblerne kan man vælge at skrælle eller lade være – jeg skræller dem. Derudover tilføjer jeg, som nævnt, også løg til retten. Og en anelse sukker. Mere behøves ikke.

Til tre personer brugte jeg seks æbler, to løg og adskillige skiver hjemmeskåret bacon. Først steges bacon sprødt på panden. Imens kan man jo bruge tiden på at skære løg i skiver og skrælle og skære æblerne i både. Når baconet er færdigt, tages det af panden og afdryppes. Løg og æbler kommes på panden sammen med det meste af baconfedtet (man kan eventuelt hælde lidt af det fra, hvis der er virkelig meget). Herligheden steges indtil man syntes at æblerne har den konsistens, man selv foretrækker. Nogle vil gerne have at deres æbler nærmest er blevet til mos. Andre kan lide at der stadig er lidt bid i æblerne. Halvvejs i stegningen drysser jeg et par teskefulde sukker over. Man kan blande baconet i de færdige æbler, men da jeg godt foretrækker at mit bacon forbliver sprødt, serverer jeg det enten ved siden af eller ovenpå, for synets skyld. Retten serveres med skiver af rugbrød og smør naturligvis. Velbekomme!

2 Kommentarer

  1. Hej
    Vi laver æbleflæsk på Historisk Værksted Randers. Bacon, æbler, løg og rugbrød bliver skåret i tern. Først steger vi baconet sprødt og tager det af. Så steger vi æblerne i fedtet og når de er klar tilsættes lidt honning, løg og rugbrødet. Det perfekte er hvis rugbrødet bliver lidt sprødt også. Til sidste kommer baconet retur og retten er klar til servering. MUMS! Det hele bliver tilberedt på bål i en vikingepande.

    Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s