Grøn Gryde a-la Jernalder

Rigtig meget af det forhistorisk inspirerede mad, jeg tilbereder, indeholder kød. Medmindre vi altså snakker om kornbaserede retter såsom brød, grød og pandekager. Jeg har derfor gået og funderet over, hvad en jernalderkone mon ville servere, hvis hun var løbet tør for kød eller egentlig bare gerne ville gemme det til en anden god gang. En grøn ret, som luner og er dejlig mættende, når man kommer ind fra det kølige og våde efterår.

En grøn (og brun) efterårsret a-la jernalder.

Der er jo rigelig med muligheder for at tilberede forhistorisk inspireret mad uden kød. Så hvorfor ikke kødfri dag a-la jernalder? Med de ingredienser jeg har brugt, kunne det faktisk næsten være enhver forhistorisk periode, men som mine læsere nok ved, har jeg en forkærlighed for jernalderen og jernaldermad. Derfor har jeg kaldt retten for grøn jernaldergryde. Og der er jo netop masser af grønt i naturen endnu. Så hvorfor ikke udtænke en lækker og smagfuld gryderet, med det, en forhistorisk madmor nu måske havde til rådighed?

For at retten mætter og indeholdt noget protein, tænkte jeg, at den skulle baseres på ærter og linser. Bælgplanter, såsom linser, er nogle af de første planter, man overhovedet domesticerede i den såkaldte frugtbare halvmåne og de kom også til det nordlige Europa for flere tusinde år siden. Man har blandt andet fundet rester af Egyptiske tørrede ærter i en stenalderbeboelse i Schweitz og de har også været i vores område. Linser og ærter har vi altså indtaget i lang tid, så det er som sagt ligefør denne ret kan dække flere tidsperioder. Retten skulle dog selvfølgelig være nordisk inspireret og da det nu er efterår, var det lige for at tilsætte nogle gode svampe og også en porre for smagens skyld. Endelig er brændenælden jo begyndt at efterårsspire og derfor indhentede jeg lidt friske skud herfra også.

Grøn Jernaldergryde

Friske og tørrede ingredienser klar til tilberedning

125 g. grønne linser
75 g. gule flækærter
1 porre
1 hatfuld friske brændenælder
1 dl. fløde
200 g. svampe
Salt – gerne urtesalt og evt. fiskesovs
½ liter vand
Smør, olie eller fedt

Start med at klargøre de friske ingredienser. Porren skæres i fine ringe og svampene renses og skæres eventuelt i mindre stykker. Brændenælderne skylles grundigt og hakkes så fint som muligt. Brug gerne en vuggekniv eller hvis du vil være meget moderne, en blender. Man kan også vælge at tilsætte andre indsamlede urter eller krydderurter. I fedtstof svitses nu først porre et par minutter og derefter tilsættes svampene, som skal have lov at falde lidt sammen. Tilsæt nu brændenælderne et minuts tid. Dernæst tilsættes linser, vand og salt. Lad det simrekoge i en halv times under låg – rør rundt med mellemrum og vurdér, om der skal tilsættes en smule mere vand. Tilsæt nu de gule flækærter og fløden og lad retten koge i yderligere 10-15 minutter eller indtil du syntes konsistensen af ærter og linser er, som du kan lide det. Smag retten til med salt og evt. fiskesovs (jernaldermor har måske skaffet lidt romersk garum). Jeg serverede retten i skåle og vi fik lidt creme fraiche på toppen, da jeg syntes lidt syrligt klæder sådan nogle retter.

Lidt efterfølgende tanker

Simreretter er altid skønne om efteråret

Retten smagte ganske udemærket. Hvis man vælger at lave retten – eller noget der ligner – kan man selvfølgelig følge min opskrift, eller tilpasse den til ens egne smagsløg. Jeg brugte for eksempel smør til at stege i og piskefløde, men hvis man vil gøre retten helt moderne vegansk, kan man jo anvende vegetabilsk olie og i stedet for piskefløde, kan man bruge en plantebaseret fløde eller cremefine. Man kunne dog også koge retten i bouillon i stedet for vand, for at give endnu mere smag. Jeg anvendte en pakke med blandede svampe, men man kan sagtens bruge champignon eller måske indsamlede svampe, hvis man har forstand på den slags. I stedet for flækærter kunne man om sommeren bruge friske, grønne ærter. Hjemme diskuterede vi også efterfølgende, hvad man ellers kunne komme i retten og blev enige om, at et løg og nogle æblestykker faktisk ikke ville være af vejen. Et glas øl i retten havde nok heller ikke gjort noget skidt. Herren i huset mente dog selvfølgelig, at retten især manglede bacon – men så er den jo ikke længere kødfri. Der er dog masser af andre muligheder for at arbejde videre med retten.

Hvad ville du komme i en jernaldermors grønne efterårsgryde?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s