Julemarked og en tur på mejeri

Sig julen nærmer og dermed naturligvis alverdens julemarkeder. Jeg har besøgt julemarkedet i Andelslandsbyen Nyvang – og lagde også vejen forbi det gammeldags andelsmejeri.

mejeriet
Andelsmejeriet i Nyvang stammer oprindeligt fra Søstrup tæt ved Holbæk.

Andelslandsbyen Nyvang er nok en del mere historisk end forhistorisk – men da historisk mad bestemt også er min interesse, har jeg selvfølgelig fået smagt på et par ting, nu jeg var der. Vi deltog også i juletræsfesten, besøgte naturligvis husmandsstedet og spiste madpakker i forsamlingshuset.

madpakke
Min fint indpakkede madpakke

Madpakkerne, som man kunne købe, var ligefrem fint indpakkede i avispapir og pålægget naturligvis fra stedets slagterforretning. Selvfølgelig er en tur på ethvert frilandsmuseum heller ikke komplet, hvis ikke man har været en tur med hestevognen – det mener datteren i hvert fald, så afsted det gik, selvfølgelig med vognens bedste udsigt fra forsædet. Endnu en vigtig del af programmet, når jeg besøger Nyvang, er selvfølgelig en tur på det fine, gamle mejeri på stedet.

fremstilling
Fløden skilles fra mælken – det er fløde, der løber ned i spanden på gulvet.

Det dampede så fint fra mejeret i dagens anledning, da der naturligvis blev arbejdet. Dagens arbejde bestod i at skille fløden fra mælken – der blev altså fremstillet henholdsvis fløde og skummetmælk. Det var interessant at se, hvor lidt fløde der kom ud af det, i forhold til mængden af mælk fra samme produktion. Senere på dagen kom vi forbi igen og da bemærkede datteren, at spanden med fløde var væk! Så vi måtte spørge mejeristen, hvor det dog var blevet af. Vi fik lov at komme med ind i rummet, hvor fløden stod og var blevet varmet for at dræbe de skadelige mikroorganismer. Nu skulle der blandes mælkebakterier i, for fløden skulle omdannes til creme fraiche, så der kunne fremstilles smør. Jeg har skrevet om, hvordan man kan gøre noget tilsvarende hjemme i sit eget køkken – læs her om den Salige Smør. Et sådant besøg på mejeri er for mig helt hyggeligt – jeg elsker at se, hvordan det hele fremstilles på lidt mere gammeldags manér og hvor man får lov at se hele maskineriet og processen. Der manglede blot en smagsprøve, men creme fraichen er jo først færdig i morgen og så skal den lige omdannes til smør. Kanske det snart er tid at fremstille lidt i hjemmet?

Der var også andre smagsprøver hist og her, hvor man kom frem. På husmandsstedet blev der serveret kaffeerstatning, i brugsforretningen var der brunkål med flæsk og sennep og andetsteds kunne man finde grøntsagssuppe. På selve markedsdelen var der også gode sager at finde – adskillige forskellige mjødmærker var repræsenteret, for eksempel Petersen og Sønner med deres gode udvalg samt Snoremark, som havde en virkelig lækker jordbærmjød. Og en ægte mjødsælger uddeler selvfølgelig smagsprøver. Hvor er det i øvrigt dejligt at se, at der er så meget vælge imellem efterhånden, når det drejer sig om mjød – det er virkelig på vej frem.

hestevognstur
Selv hestene var pyntet op til jul og vognføreren havde jeg kørt med før, både i Sagnlandet og til Middelaldermarked.

Alt i alt var besøget på julemarkedet i Andelslandsbyen Nyvang ganske fint og anbefalelsesværdigt. Julemarkedet er åbent flere dage op til jul – læs mere på hjemmesiden.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s