Krydderi til ganen

Mens maj måned har stået på en del arbejde – og dermed stilhed på bloggen – har jeg også nået at fremstille (endnu) en hjemmelavet kryddersnaps. Det blev en mælkebøttensnaps og den tredje snaps, vi nu har fremstillet herhjemme. Her kommer derfor lidt snapsetanker.

dav
Mælkebøttesnaps hældt på mindre flasker – en dejlig sommersnaps.


Jeg har før skrevet om nogle af verdens ældst kendte
krydderier – dem, som man anvendte i madlavningen. Men det er jo blot én måde at anvende krydderier på, for der er også de krydderier, som vi drikker; som kryddersnaps. Herhjemme opdagede vi hurtigt, hvor nemt det er, selv at lave snaps. Idéen tog form på en af mine mange gåture sidste sommer, hvor det var virkelig varmt og visse bær derfor hurtigt blev modne. Jeg har altid øjnene på grøftekanter og krat jeg går forbi, for at se hvad dér vokser (det må være en miljøskade fra min tid som jernalderkone) og jeg bemærkede en slåenbusk. Og af en eller anden grund var min næste tanke, at den kan man jo lave snaps af. Så sådan måtte det blive.

IMG_20180927_084122
Her kan man rigtig se slåensnapsens flotte røde farve.

Når man snakker om snaps og man er nysgerrig, så er det spændende at undersøge snapsens historie lidt nærmere. Vor tids kryddersnapse har deres rødder i middelalders tinkturer og går måske også længere tilbage. Vi ved i hvert fald, at man jo gerne krydrede sin vin i for eksempel det gamle Rom. Vores ‘brændte vin’, brændevin og dermed snaps, kom angiveligt til vore breddegrader i løbet af middelalderen. Det skete især da kristendommen og munkene kom til vores land, for de medbragte en masse gode og helbredende urter – og dertilhørende viden. Da man dengang tilsatte man urter til brændevinen, var det ikke nødvendigvis for smagens skyld. Det handlede mere om sundhed og helbred – og muligvis var det også for at skjule smagen af den rene vare, som måske ikke altid var helt god. Med tiden er man så begyndt at værdsætte smagen af snapsen, fremfor brugen af brændevin alene som medicin – og det har ført til vor tids kryddersnapse. Kært barn har mange navne og en bjesk er for eksempel også et navn for en brændevin, som kan være krydret med forskellige urter, bær eller frugter.

Hjemmelavet kryddersnaps

På nuværende tidspunkt har vi fremstillet tre forskellige slags kryddersnaps herhjemme. Jeg startede med slåensnapsen sidste sommer – derefter blev herren i huset hurtigt interesseret og valgte at fremstille en valnøddesnaps. Ved at fremstille sin egen snaps har man i øvrigt slået to fluer med et smæk; man får en velsmagende drik ud af det og samtidig kan man selvfølgelig sige, at det er medicin.

dav
Mælkebøtteblomsterne er her overhældt med snaps og er klar til at trække smag.

Opskrifterne er enkle og nemme at finde på internettet. Slåensnapsen har en let syrlig smag og en smuk rød farve. Valnøddesnapsen er i første omgang en essens, som skal blandes op med ren snaps. Farven bliver derefter fin lysebrun og smagen er sødlig af nødder; den passer perfekt til en mad med blåskimmelost.

Og nu er jeg færdig med min tredje snaps. Vi passerede jo for nogle uger siden den mest farverige del af mælkebøttetiden, hvor markerne derude er gule af mælkebøtter. Sidste år brugte jeg dem i maden, hvilket man kan læse om her. I år valgte  jeg at bruge de fine blomster til snaps. Det gule af blomsterne skulle deles fra det grønne (da det grønne er bittert i smagen) og fyldes i et glas. Overhældes med cirka en halv liter ren snaps og trækker i en uge – et lyst sted, i dette tilfælde, for at fremme den gule farve. Efter en uge blev blomsterne filtreret fra snapsen og snapsen skulle trække i 3-4 uger. I dag erklærede jeg den for færdig og smagte på den. Mælkebøttesnapsen har en gulbrun farve og en let sødlig smag og især eftersmag af blomster og honning. Det kan bestemt anbefales at give sig i kast med hjemmelavet snaps – når man først har opdaget hvor nemt det er, får man lyst til at fremstille mere.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s