Vild bålmad og en tur på marked

Ah ferie – tid til hyggestunder og lækker mad, helst samtidig. Datteren og jeg besøgte en bålplads ved Hakkemosen og lavede forhistorisk inspireret vild mad – og så tog vi også lige en tur til Esrum Middelalderdage, som regnede lidt væk, men noget fik vi da ud af dagen alligevel.

dav
Min middelalderfrokost ved Esrum Middelalderdage

 

Grundet en alt for travl pinse blev det desværre ikke til noget besøg på Københavns Middelalderfestival i år, selvom jeg ellers gerne ville have besøgt festivallen på dens nye plads ved Ballerup. Men sådan skulle det ikke være – til gengæld er der middelaldermarked ved Esrum Kloster denne weekend, så dét måtte udnyttes.

Esrum Middelalderdage

Dagen startede ganske udemærket med fint og lunt vejr. Datteren og jeg fik udforsket pladsen og jeg var et kort smut forbi Skt. Laurentii Laug‘s stand, for at høre hvad de mon havde gang i af mad. Der blev udvandet saltet sild til morgendagens frokost og der blev fremstillet mandelmælk til brug i en risret, hvori der også skulle lidt kogt kylling. Retten hedder Blawmanger og den må jeg forsøge at lave en dag. Jeg fandt frem til opskriften på laugets blog, den kan findes hér. Efter dette kig måtte vi videre, for datteren ville så gerne lave en rosenkrans, så sådan måtte det blive. Herunder et par billeder fra laugets stand, hvor der bliver fortalt om hvad det dog er de laver.

Til frokost fik jeg en god middelalderret med rodfrugter, kylling og dadler. Til min store glæde var det grønne på toppen af retten blandt andet hvidmelet gåsefod – men der stod også, at retten var autentisk. Den smagte i hvert fald godt! Da det var begyndt at regne på dette tidspunkt, vendte vi tilbage til novicernes hjørne af markedet, så min kreative datter kunne sysle lidt mere med bivokslys og middelaldermaling, mens jeg nød min frokost i tørvejr. Regnen og tordenen blev dog ved og vi endte med en del malerier. Undervejs dukkede også lidt underholdning op i form af en gruppe spillemænd (dog kun én mand, faktisk, resten var kvinder). Da der var gået over en time i teltet, bevægede vi os videre, så datteren kunne få sin obligatoriske pandekage og jeg kunne købe lidt mjød med hjem. Det var en hyggelig dag på trods af regnen.

Vild bålmad med urter

dav
Ren hygge og idyl ved bålet i Hakkemosen

Som nævnt er det også blevet til lidt ‘hjemmelavet’ bålmad, også selvom vi jo teknisk set ikke var hjemme. Datteren og jeg tog en tur til Hakkemosen i Høje Taastrup, hvor der er en hel del bålpladser hist og her.

Jeg havde medbragt bacon, fløde, forårsløg, byggryn og mynte hjemmefra. Da bålet var igang kom bacon i en gryde over bålet. Da det havde stegt lidt, tilsatte jeg forårsløg. Samtidig havde datteren fået indsamlet en god bunke urter til vores ret. Urterne var brændenælde, skvalderkål, vejbred, mælkebøtte og tusindfryd. De blev skyllet og hakket groft og tilsat gryderetten sammen med et godt skvæt fløde og et par håndfulde byggryn. Da det havde kogt godt igennem, var der serveret – og det smagte selvfølgelig lækkert.

Til “dessert” lavede vi snobrød, for nu var gløderne gode. Og når jeg tænker over det, kunne snobrød så måske ikke også være en form for forhistorisk brødbagning uden ovn og andet husgeråd? Det er i hvert fald nemt, så længe man har noget at lave dej af og et bål. Til snobrødet havde jeg medbragt hjemmelavet smør, pisket af en rest fløde jeg havde i køleskabet og iblandet en anelse salt. Perfekt ‘dip’ til vores snobrød.

Alt i alt har vi haft et par ganske vellykkede dage med lidt historisk og forhistorisk inspireret mad – det er ikke første og heller ikke sidste gang.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s