Pandekager med grød

Som lovet, kommer her en opdatering om, hvad jeg brugte min seneste grødrest til. Der er jo næsten ikke det, man ikke kan bruge en god rest grød til.

img_20170202_170911
En dejlig pandekage med grød og godt ‘fyld’

Da det er fredag, er jeg selvfølgelig i gang med at bage et godt surdejsbrød til weekenden. Det er med denne gang med grahamsmel, hvedemel og bygmel. Jeg kunne have gemt resten af min byggrød til at komme i brødet, som jeg jo har gjort før. Det giver et dejligt, saftigt brød. Men grøden er altså væk, for da det var kyndelmisse igår, skulle der selvfølgelig laves pandekager til aftensmaden. Som jeg beskrev i gårsdagens blog, er der en gammel tradition for pandekagespisning til kyndelmisse. Læs for eksempel hvad Nationalmuseet skriver om kyndelmisse og pandekager.

Der er ingen grund til at smide en grødrest ud; det er jo i øvrigt også en god måde, at undgå madspild på. Ved en simpel søgning på Google på grød og pandekager, fremkommer der mange gode opskrifter. Dertil kommer, at vi her i huset næsten altid får klatkager af risengrødsrester. Jeg ville dog have, at disse skulle blive lidt fladere og mere pandekageagtige. Grøden gør, at pandekagerne mættede godt, på trods af at der ikke blev så mange ud af opskriften.

Hvis man kom lidt mere hvedemel i dejen, eller mere grød, ville den blive tykkere og egne sig fint til at blive bagt ved bål og ildsted, fremfor i et moderne køkken. Dejen ville altså også egne sig fint som endnu et forslag til vikingepandekager.

Pandekager med byggrød (6-7 stk)

img_20170202_170858
Pandekage med hjemmelavet smør og tranebær på

1 rest byggrød (ca. 1½-2 dl.)
2 æg
1 dl. valle (eller kærnemælk)
1 stor tsk. honning
1 dl. hvedemel
lidt salt
Smør til stegning

Rør først grøden ud med æggene, så den bliver flydende igen. Tilsat honning, valle og salt efter smag. Jeg valgte valle, da jeg lavede ost tidligere på ugen og derfor havde det stående. Men det kan sagtens erstattes med kærnemælk eller almindelig mælk, for den sags skyld. Tilsæt tilsidst hvedemel og pisk dejen godt igennem. Smelt nu en klat smør på en varm pande. Kom dejen på panden i store klatter og bred den lidt ud, før den størkner – jeg kunne have to pandekager på panden ad gangen. Bages et minut eller to på hver side, til de er gyldne og kanterne er let sprøde.

Jeg spiste mine pandekager med hjemmelavet smør og tranebær. Datteren foretrak honning på sine pandekager og tranebær ved siden af, mens kæresten min fik smør og sukker på.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s