Renæssancemad og Stenaldermad

Sommeren går på hæld og efteråret er på vej, dog stadig med gode muligheder for at finde gratis lækkerier i naturen såsom æbler, brombær, havtorn og agern. Min sommer har været travl – især med arbejde. Men der er også blevet tid til tanker om historisk mad. Og tidligere på sommeren var jeg en tur forbi Stenaldercenter Ertebølle ved Limfjorden. Læs videre om lidt af de seneste måneders oplevelser.

Et kig til ildstedet i en af hytterne på Stenaldercenter Ertebølle

Renæssancemad på Kronborg Slot

Jeg fik job på Kronborg Slot, hvor jeg blandt andet holder opsyn og formidler. Derfor er det måske ikke forhistorisk mad, jeg har beskæftiget mig mest med denne sommer. Det har ofte mere handlet om renæssancens mad og viden om, hvordan man spiste på et kongeslot i slutningen af 1500-tallet. Jeg var jo, med min interesse i historisk madlavning, selvfølgelig nødsaget til at lave noget research om historisk mad og især mad fra renæssancen. På Kronborg er der nemlig både et velbevaret renæssancekøkken og et fint ildsted i Erik af Pommerns middelalderkøkken fra omkring 1420. Sidstnævnte har der været adgang til hele sommeren og for tiden kan man være heldig at opleve det på en af de daglige rundvisninger, blandt andet dén, som tager gæsterne med bag ellers låste døre.

Renæssancemaden har været et meget spændende emne at udforske. Der var pludselig nye bøger, der skulle læses og ny viden at sætte sig ind i, for at kunne formidle ordentligt om emnet. For eksempel er der et sted en slags quiz, hvor man som gæst bliver præsenteret for forskellige madvarer og skal tage stilling til, om man måtte spiste dét i renæssancen eller ej. Jeg er ofte endt i nærheden af det bord, for at understøtte det skrevne. Og da jeg fik muligheden for at udarbejde en omvisning, var mit emne naturligvis mad og måltider i renæssancen. Det har været virkelig spændende at formidle om dyre citroner, postejer og kartoflens historie, men jeg holder nu også stadig af at beskæftige mig med ældre tiders mad.

Stenaldercenter Ertebølle

Rekonstruktion af en køkkenmødding

Lidt forhistorisk mad har sommeren nemlig også budt på. I sommerferiens første uge drog vi nemlig i sommerhus ved Limfjorden. I den forbindelse var vi naturligvis et smut forbi Stenaldercenter Ertebølle, nu vi endelig var i nærheden. Jeg har set frem til at besøge centret, siden det slog dørene op i 2019 og jeg blev da heller ikke skuffet. Der var selvfølgelig både stammebådssejlads og en arkæologisk sandkasse. Men der var også i det hele taget god formidling om hele ældre stenalders historie. Der var forskellige typer af huse eller hytter at se nærmere på og gode, vidende formidlere hist og her. Vi kom slet ikke ned og så den ægte køkkenmødding ved Ertebølle, for vi havde travlt på oplevelescentret.

Desværre var de forskellige værksteder ikke åbne den dag vi var der, men jeg fik selvfølgelig blandt andet alligevel kigget på madværkstedet. Her var en ganske særlig og fin opfindelse, som jeg syntes man sagtens kunne anvende for andre tidsperioder. Ved Ertebølle var nemlig en madpyramide a-la stenalder, dog med fokus på, hvad der var tilgængeligt af protein i jægerstenalderens kost. Men forestil jer en madpyramide for bronzealder, jernalder, vikingetid og middelalder. Og inkludér også kulhydrater og grønne sager. Dét kunne være spændende og er for mig at se en god måde at formidle om fortidens mad på – på en måde, som de fleste kan relatere til, for selv skolebørn kender jo den moderne madpyramide.

Den meget kreative jægerstenalder-madpyramide

Jeg regner ikke med, at jeg kommer til at kede mig, nu hvor det er sensommer og efteråret er lige om hjørnet – for forhåbentlig bliver der i efteråret også tid til at lave lidt god, forhistorisk mad og selvfølgelig skal vi også lave agernmel, som vi plejer. Det er jo efterhånden tradition. Endelig skal jeg en tur til Folkehuset Absalon i forbindelse med Golden Days i København, for der er nemlig et arrangement med fokus på antikkens mad. Måske har jeg haft en finger med i spillet dér?

Og med disse tanker håber jeg, at I, mine kære læsere, også har haft en dejlig sommer og får lavet en masse, dejlig mad. Husk i øvrigt gerne at følge Forhistorisk Mad på Instagram, da jeg gerne deler billeder fra min hverdag med fortidens mad.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s