Brød med cider

Hver fredag bager jeg et brød til weekenden og efter at have bagt en del brød med øl, ville jeg prøve noget nyt. Denne gang skulle der æblecider i brødet i stedet for.

broed7b
Surdejsbrød med æblecider

Nogle gange, ville jeg næsten ønske, at jeg kunne sende dufte gennem computeren. For duften ved fremstillingen af dette brød var noget helt særligt. Hver gang jeg foretog mig noget med dejen, duftede der af æbler. Det var noget helt andet end de brød med øl, jeg har bagt. Jeg er nemlig blevet ret glad for at anvende øl i dejen, når jeg bager brød. Det giver en helt særlig smag og konsistens. Man roligt kan sige, at øl og surdej klæder hinanden rigtig godt. Så nu hvor jeg har opdaget dén sammenhæng, vil jeg udvide.

I bogen Bag Brødet af Bi Skaarup, som har et fokus på brødets og bagningens historie, er der en opskrift på brød med æblecider. Brødet i bogen skulle være inspireret af indholdet i den barkspand, Egtvedpigen havde med sig i graven. Den indeholdet nemlig en gæret drik – dog ikke æblecider. Men idéen med at bruge gærede drikke i brød er jo ikke dårlig; nu har jeg jo selv opdaget, hvor fantastisk øl er i den sammenhæng. Jeg har dog ikke fulgt Bi’s opskrift, men som sædvanlig ladet mig inspirere og derefter har jeg bagt mit eget brød. For eksempel tager Bi Skaarup’s brød 3 dage at producere. Til sammenligning skal du ‘kun’ bruge 2 dage på nedenstående brød.

Den lange hævetid fremhæver blandt andet smagen i brødet. Derudover skulle den lange fermenteringsproces (gæringsproces), som det jo egentlig også er, gøre noget ved brødet som gør, at det er ekstra godt for maven. Langtidshævet surdejsbrød skulle antagelig være bedre for maven, end brød bagt med gær. Det er noget, Michael Pollan påpejer i Cooked og du kan også læse mere om emnet her: Why sourdough is the healthiest bread

Surdejsbrød med æblecider

broed7a
Sådan så fordejen med cider ud efter 8 timers hviletid

2 dl æblecider
1 dl varmt vand
1½ dl maltet rug
spsk salt
5-6 spsk surdej

4-5 dl hvedemel

Rør alle de øverste ingredienser samt 2 dl hvedemel godt sammen til en tynd “grød”, dæk bagefadet med film og stil det på køkkenbordet/lunt i 6-8 timer. Herefter tilsættes mere hvedemel, til dejen ikke klistrer for meget og er blød og smidig. Ælt gerne i 5-10 minutter eller mere. Kom dejen tilbage i bagefadet, dæk med et klæde og stil dejen lunt til dagen efter – 8-10 timer. Dejen formes nu som man vil have den og placeres på bagepladen, hvor den får lov at sunde sig en time eller to. Tænd ovnen på 200 grader, pensl brødet med vand, rids det evt. og sæt det i ovnen i en halv time – eller til du vurderer, at nu er det færdigt.

Jeg dryssede i øvrigt mit brød med lidt maltet rug og lidt friskkværnet salt, men det er jo blot pynt. Denne gang bagte jeg i øvrigt et aflangt brød, fremfor et rundt. De runde brød er smukke, men en smule upraktiske at skære i almindelige skiver. Blot en tanke til inspiration.

Brødbagning, øl og cider

broed5a
Surdejsbrød med øl, græskarkerner og rosiner

Sidst jeg bagte brød, var det nogenlunde samme fremgangsmåde – blot med øl i stedet for cider. Det vil sige jeg lavede en våd fordej, som stod natten over, før der kom mere mel i og dejen fik lov at hæve igen. Dejen med øl var langt mere levende efter de 8 timer, end dejen med cider var det. Der var bobler i cider-dejen også. Dejen med øl var bare endnu mere levende. Øl-brødet hævede også langt mere, både før og under bagningen. Smagen er derimod en anden sag – ciderbrødet er, om muligt, endnu mere fyldt med smag. Jeg kan varmt anbefalede virkelig langtidshævede surdejsbrød tilsat gærede drikke; jeg er fan.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s