Historiske Dage 2017 – stenalderkost og kager med historie

Atter blev det tid til Historiske Dage i Øksnehallen i København. Selvfølgelig var jeg afsted og selvfølgelig havde jeg fokus på hvad der blev serveret af mad og smagsprøver på de forskellige stande. Her følger min beretning.

kagedyst
Et indbydende kagebord, klar til den historiske bagedyst

Når jeg tænker tilbage på min dag på messen, havde jeg en rigtig god dag. Der var mange gode oplevelser; spændende stande og engagerede formidlere. Og i år fik jeg det indtryk, at der var flere der anvendte mad som reklame eller formidling på deres stand, end der var sidste år. Kort efter jeg var trådt ind på messen, blev jeg for eksempel tilbudt en smagsprøve på Luthendranch, som er en form for krydret vin. Man drak den i middelalderen og renæssancen, angiveligt som en form for medicin. Smagen kan måske sammenlignes lidt med gløgg eller krydret grog, men på samme tid var den helt sin egen.

Historisk ketchup

‘Ketchup’ i flasken og en god forklaring til

Ikke længe efter stod smagsprøven på Lutendranch, stod jeg ved Frilandsmuseets stand, hvor jeg havde forventet spændende madformidling og jeg blev ikke skuffet. Jeg smagte på noget nyt og interessant; ketchup! Det var ikke garum, som også kaldes for ‘romernes ketchup’, men jeg tror det var lidt derhenad. Jeg fik at vide, at der blandt andet var ansjoser i væsken. Det staves ‘katchup’ og er muligvis afledt af kinesisk ‘kétsiap’ eller af malaysisk, ‘kecap’. Opskriften var fra midten af 1700-tallet og lignede bestemt ikke det ketchup, vi i dag spiser til vores pomfritter og pølser. Måske fordi der ikke var tomater og æbler i? Ketchuppen i dette tilfældebestod blandt andet af ansjoser og krydderier, såsom ingefær, peberkorn, muskatnød og muskatblomme. Smagen var bekendt og måske lidt henad sur-sød sovs, som også kendes fra Asien. Spændende og helt uventet sådan at smage original ketchup. Måske noget man selv bør kaste sig ud i at fremstille en dag?

Vestsjællands Museum – bondestenaldermad

Bondestenalderkost – præsentation og smagsprøver

Jeg gik fra Frilandsmuseets stand med en god fornemmelse, som blot blev bedre, da jeg så Vestsjællands Museums stand. Faktisk blev jeg helt glad! For her stod der korn, kiks, grød, kærnemælk og mere fremme på et bord, tilsyneladende klar til at blive smagt på. I den tilhørende montre blev nogle arkæologiske fund præsenteret og disse var baggrund for smagsprøverne. Fund af forskellige brændte kornsorter giver anledning til nye studier udi bondestenalderens madvaner. Grøden til smagsprøverne bestod dog blot af byg og hvede, samt lidt ramsløg og kiksene lod til at være i familie med de klassiske jernalderkiks. Det sjove er dog, at der er meget få fund af ‘bageplader’ fra jernalderen. De forekommer i større antal fra bondestenalderen og jeg fik at vide, at der skal foretages analyser af nogle af disse lerbageplader for at undersøge, om de nu rent faktisk har været anvendt til kiksebagning. Spændende!

Museets smagsprøver gav også anledning til snak om den moderne stenalderkost. Mennesket har, i vores del af verden, spist korn i over 6000 år og i andre dele af verden endnu længere. Kan det nu virkelig passe, at vores kroppe over de mange generationer siden bondestenalderen, ikke har tilpasset sig kornspisning? Det tror jeg nu nok. Jeg kunne i øvrigt også godt lide, at Museum Vestsjælland taler om stenalderkost og bondestenalder i samme sætning, for hvorfor ikke? Hvorfor er det, at stenalderkost kun omhandler jægerstenalderen? Bondestenalder er trods alt stadig… stenalder.

Den historiske kagedyst

Trængsel ved kagebordet efter vinderkåringen

Stenaldermaden var en dejlig overraskelse til Historiske Dage 2017. En anden ting jeg havde set frem til, var den historiske kagedyst. Jeg nåede ikke selv at tilmelde mig, men det må jeg huske hvis begivenheden vender tilbage til næste år. Der var 9 deltagende kager og det var virkelig interessant at overvære. Der var gode historier bag kagerne og gode kager. Dommerne var forskellige mad- og kagekyndige; som for eksempel en chefkonditor fra konditoriet La Glace. Vinderen af kagedysten havde bagt en brødtærte og man kunne nærmest se på dommerne, at den var en vinder, da de smagte den. De så meget tilfredse ud! Anden- og tredjepladsen var også spændende; de var henholdsvis en sandkage med familiehistorie og småkager inspireret af Reformationen og Martin Luther. Bagefter blev kagebordet stillet frem, så os tilhørere også kunne smage. Vinderkagen var hurtigt væk, men jeg fik smagt den gode sandkage og en plumkage. Begge ganske lækre!

Mange gode oplevelser

Set fra mit synspunkt, var messen meget vellykket; jeg kan jo godt lide at se mad anvendt i formidlingen. Smagsprøver gør altid folk nysgerrige og man oplever nye og uventede smage – som giver anledning til videre samtale og tanker. Standholderne håber selvfølgelig også på salg og interesse, hvilket jeg også er sikker på at gode smagsprøver fører med sig. For eksempel smagte jeg en skibsøl, som havde en meget markant røget smag af tjære. Lad os kalde smagen for ‘interessant’, for det er nok ikke noget jeg vil købe. Men historien var spændende. Det samme med Luthendranch og mange af de andre småting, man faldt over rundt omkring på messen. Mjødladen var også til stede på messen og de altid entusiastiske og venlige vikinger var klar igen – med dejlige smagsprøver og gode historier og forklaringer bag de forskellige typer af mjød. Jeg besøgte standen i starten af messen og vendte tilbage senere og brugte endnu en god rum tid med at bestemme mig for, hvilken mjød der skulle med hjem.

Det blev en Normanner Mjød, med æblesaft, der kom med hjem; den er altid en sikker vinder herhjemme. Ved nærmere eftertanke skulle jeg vist have købt tre flasker og ikke bare én. Det husker jeg til næste gang.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s