Jernalderstuvning med bacon

Med tidens dejlige efterårsvejr, på trods af en kalender som siger sommer, får jeg sådan en lyst til gode supper og stuvninger. Senest en god gang jernalderstuvning med bacon – den går man sjældent galt i byen med.

IMG_20170724_173523

Jeg har været en del i jernalderen denne sommer – nærmere bestemt jernalderlandsbyen Lethra i Sagnlandet Lejre, naturligvis. Udover alle de herlige mennesker man møder, fortidsfamilier som gæster, er noget af det bedste ved sådan et job naturligvis maden. Og selvom fortidsfamilierne hver uge får nogenlunde de samme råvarer stillet til rådighed, smager maden jo aldrig helt ens i hver uge. Forskellige kokke finder på deres kreative løsninger, hjulpet lidt på vej af os, som har god erfaring med at tilberede jernaldermad over bål. Utroligt nok er det dog sjældent at ugens rationering af bacon bliver til en gryderet; oftest bliver det stegt på spid over gløderne ved bålet. Måske fordi det er det, moderne mennesker mest gør med deres bacon: man steger det i stedet for at koge det. Men i en gryderet bliver bacon faktisk mindst ligeså lækkert, da det er med til at give smag til resten af retten. Og koger man det længe nok, bliver det mørt og dejligt at spise.

Baconstuvningen er for mig en genganger; jeg har lavet den mange gange i jernalderen og ligeså herhjemme. Jeg kalder den jernalderstuvning af flere grunde; både fordi jeg lærte retten at kende i jernalderlandsbyen og fordi der er god mulighed for, at man har tilberedt lignende retter i jernalderen. Gryderetter med korn, kål og eventuelt lidt kød har sandsynligvis været hverdagskost.

IMG_20170724_161544

Rettens vigtigste ingredienser: Spidskål, forårsløg, bacon, hvedekerner, hvidkløver og fløde.

Ingredienserne er ligetil og simple at gå til – og jeg tror jeg har gennemgået de fleste af dem før, her på bloggen. Bacon, kål, korn, fløde og løg … og eventuelt noget til at krydre retten med. Løg kan være forårsløg, porre eller rigtige løg. Kål kan være hvidkål, grønkål eller for eksempel spidskål. Det kunne også være spændende at bruge strandkål. Korn er gerne hvedekerner, byg eller spelt. I dagens anledning blev det forårsløg, spidskål og speltkerner der kom i stuvningen. Speltkernerne mest fordi jeg havde en rest kogte speltkerner, som trængte til at blive brugt. Det understøtter fint min tanke om, at man i princippet bare skal bruge det man har og det man bedst kan lide. Endelig syntes jeg også vi har en overflod af kløver i græsplænen for tiden, så der kom en god håndfuld hvidkløverblade i retten.

Jernalderstuvning med bacon (til 3 personer)

IMG_20170724_173530

Dejlig jernalderstuvning, klar til indtagelse.

300 g. bacon i tern (gerne noget du selv har skåret ud)
5-6 forårsløg i tern
¼ spidskål skåret i mundrette stykker
½ liter vand
1½ dl piskefløde
2-300 g. kogt perlespelt
Indsamlede urter (jeg brugte i dag kløver, mynte og timian)
Salt til at smage til

Start med at stege baconet til fedtet er smeltet lidt af og bacon begynder at sidde lidt fast i gryden – det behøver ikke være hårdt stegt. Tilsæt forårsløg og spidskål og rør rundt. Lad spidskålen falde lidt sammen, før urter og vand tilsættes. Hvis retten tilberedes i en krukke eller gryde ved et bål, er det mere ligetil; tilsæt alle ingredienser samtidig. Lad retten koge en halv times tid under låg, før spelt og fløde tilsættes og retten koger ½ times tid mere. Det sidste kvarter tages låget af, så retten kan koge lidt ind. Smag til med ekstra salt og evt. peber efter behag før servering. Velbekomme!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s